Városlista
2022. január 22, szombat - Vince

Hírek

2015. Október 13. 06:56, kedd | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Dízelbotrány: Közép-Európa megérzi a VW-botrány, Kína és az euróövezet lassító hatásait

Dízelbotrány: Közép-Európa megérzi a VW-botrány, Kína és az euróövezet lassító hatásait

Londoni elemzők szerint Közép-Európa megérzi a VW-botrány, Kína és az euróövezet lassító hatásait

Londoni pénzügyi elemzők szerint a közép-európai EU-gazdaságok növekedését a következő egy évben érezhető mértékben visszafogják a várakozásoknál gyengébb kínai és euróövezeti teljesítmény, valamint a Volkswagen-botrány összeadódó hatásai.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a magyar, a cseh, a lengyel és a román gazdaság kilátásairól összeállított, hétfőn ismertetett felülvizsgált előrejelzésükben közölték: az elmúlt időszak fejleményeinek figyelembevételével kissé lefelé módosították az országcsoport együttes növekedési teljesítményére adott prognózisukat.

A ház a térség átlagos idei egész évi GDP-bővülésére szóló becslését 0,2 százalékponttal 3,6 százalékra, a jövő évi előrejelzést 0,3 százalékponttal 2,9 százalékra csökkentette.

A felülvizsgálat előzményeként a cég lefelé módosította a kínai és az euróövezeti gazdaság teljesítményére adott becslését is. A közép-európai kilátásokról összeállított hétfői helyzetértékelésében ugyanakkor a legrészletesebben a Volkswagen teszteredmény-hamisítási botrányának várható térségi hatásait taglalta.

A JP Morgan londoni elemzői szerint e hatásokat nehéz pontosan előrelátni, de az bizonyos, hogy a régióban Csehország és Magyarország a legérzékenyebb, ebben a két gazdaságban ugyanis az évente megtermelt bruttó hozzáadott értékből a járműipar 5,4, illetve 4,6 százalékkal részesedik. Lengyelországban és Romániában jóval kisebb ez az arány.

Megterhelheti a térség autóipari teljesítményét az is, hogy a Volkswagen - minapi bejelentése szerint - leállítja az összes nem alapvetően szükséges beruházását. Ez közvetlenül a helyi VW-érdekeltségek - Csehországban a Skoda, Magyarországon az Audi - esetleges termeléscsökkentése, közvetve pedig a közép-európai beszállítók alkatrészei iránti német kereslet visszaesése révén fejtheti ki hatását - áll a JP Morgan hétfői londoni elemzésében.

A ház szerint ugyanakkor vannak enyhítő tényezők is. Ezek közé tartozik, hogy a botrányt kirobbantó szoftverrel felszerelt dízelmotorok gyártását a térségi Volkswagen-érdekeltségek már beszüntették, így a termelésre a történtek legalábbis rövid távon nem feltétlenül hatnak.

Mindemellett az érintett, már forgalomba került autók átalakítása jövőre önmagában is pótlólagos aktivitásként jelenik majd meg ezekben a gazdaságokban, a Volkswagen európai eladásainak növekedési üteme pedig már jóval a botrány kirobbanása előtt is lassult - sorolják a JP Morgan elemzői.

A ház szerint ráadásul a közép- és kelet-európai gazdaságok erőteljes fogyasztói bizalmi mutatói, egyre feszesebb munkapiaci helyzetük, a robusztus bérnövekedés és az egyre bővülő hitelkiáramlás is arra vall, hogy a fogyasztás és a beruházási aktivitás ezekben a gazdaságokban az export megtorpanása esetén is erős marad.

A Volkswagen-botrány lehetséges közép-európai és magyarországi hatásait a londoni elemzői közösség meglehetősen vegyesen ítéli meg; borúlátó és viszonylag derűlátó értékelések egyaránt születtek.

A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői modellszámításokra alapuló tanulmányukban azt írták, hogy a VW-botrány lehetséges hatásaira a térségben a cseh gazdaság a legérzékenyebb, utána Szlovákia, Magyarország és Lengyelország következik. Románia ugyanakkor viszonylag védett e hatásoktól.

Az öt vizsgált gazdaság együtt - Németország után - a második legnagyobb autógyártó térség Európában, évente 3,7 millió járművel. Ez a Németországban egy év alatt gyártott 5,9 millió autó 62 százaléka, viszont ez az öt gazdaság a német hazai össztermék 30 százalékát állítja elő, vagyis az autóiparnak arányosan jóval nagyobb a súlya e csoportban - hangsúlyozták a Morgan Stanley elemzői. A ház mindezt egybevetve úgy számol, hogy ha a VW-botrány miatt az autóexport például 10 százalékkal csökkenne, az a szlovák gazdaság éves növekedési ütemét 0,7 százalékponttal, a cseh és a magyar gazdaságét 0,6, illetve 0,5 százalékponttal fogná vissza.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics szakértői ugyanakkor azt jósolták, hogy ha észlelhető lenne is a Volkswagen járművei iránti kereslet bármilyen visszaesése, azt valószínűleg ellentételezné más márkák keresletének növekedése.

A ház szerint ráadásul a korábbi hasonló iparági incidensek tapasztalataiból megítélhetően még az sem egyértelmű, hogy a Volkswagen járműveinek kereslete - eltekintve a legközelebbi néhány hónaptól - hosszabb távon jelentősen visszaesik. Amikor például a Toyota 2009-ben, vagy a General Motors 2014-ben tömeges autó-visszahívásokra kényszerült különböző hibák miatt, ez nem gyakorolt különösebben érezhető hatást termelésükre.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 22. 05:00, szombat | Külföld

Jelentősen csökkent a járvány terjedési ütemét mutató reprodukciós ráta Angliában

Jelentősen csökkent a koronavírus-járvány angliai terjedésének ütemét jelző R reprodukciós mutató a pénteken ismertetett új adatok alapján.

2022. Január 21. 16:09, péntek | Külföld

Az alacsony átoltottság miatt nem enyhítenek a korlátozásokon Horvátországban

Horvátországban a lakosság alacsony átoltottsága miatt egyelőre nem enyhítenek a járványügyi korlátozásokon - jelentette ki Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a kormány csütörtöki ülésén.

2022. Január 21. 13:07, péntek | Külföld

Különleges medúzák inváziója lepte el az ausztrál partokat

Hatalmas mennyiségben mossa partra a víz a fájdalmas csípésű telepes medúzafaj, a portugál gálya (Physalia physalis) egyedeit Ausztráliában.

2022. Január 21. 08:00, péntek | Külföld

Lassult a Szlovákiában élő magyarok létszámának fogyatkozása

Mintegy 36 ezerrel csökkent Szlovákiában a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma az elmúlt tíz évben, ám a fogyatkozásuk üteme jelentősen lassult, számszerűen a felére esett vissza az előző évtizedhez képest