Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2017. Július 04. 16:29, kedd | Belföld
Forrás: mti

Dinamikusan fejlődik a grillpiac Magyarországon

Dinamikusan fejlődik a grillpiac Magyarországon

Dinamikusan fejlődik a grillpiac Magyarországon, erre a trendre reagáltak a termelők is, hiszen a magyar piacon is megjelentek a grillezéshez használható félkész, késztermékek,

mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kedden, Budapesten, sajtótájékoztatón. Hozzátette, míg korábban a szabadtéri főzés jellemzően szalonnasütésből és bográcsozásból állt, napjainkban már Magyarországon is divatba jött a grillszezon, ami jellemzően májustól augusztus-szeptemberig tart.


A grillezéshez használható termékek legnagyobb részét a grillhúsok (halak is) adják, de egyre jelentősebb a zöldségek és a grillsajtok hányada is. A grillezéshez használt húsok fogyasztására pozitívan hat az áfacsökkentés.

Győrffy Balázs kiemelte, a magyar termékek kiváló minőségűek, megfelelően ellenőrzöttek, a fogyasztó a magyar termék vásárlásakor a magyar élelmiszergazdaságot, termelői szektort segíti.

Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnök-igazgatója közölte, a belföldi forgalomban a grillezéshez használt előre ízesített baromfi termékek (csirke, pulyka) a teljes termékmennyiség 2-3 százalékát adják. Ez az arány áfacsökkentéssel és a jogszabályi környezet átalakításával akár duplájára is növelhető, mondta a terméktanács elnöke.

Csorbai Attila elmondta, a vásárlók a termékek közül grillezéshez jellemzően a baromfiak mellét és combját használhatják fel. A terméktanács elnök-igazgatója szerint a boltokban kapható előre ízesített baromfi grilltermékek 95 százaléka magyar termék.

Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke arra mutatott rá, hogy nyáron az éves halfogyasztás egyharmada fogy el, ez fejenként 2 kilogramm halat jelent. Magyarországon az éves halfogyasztás fejenként 6 kilogramm, míg az Európai Unió átlaga eléri a 23-24 kilót. A MA-HAL elnöke szerint az édesvízi halak közül a pontyot, a harcsát, az afrikai harcsát, a keszeget és a fogassüllőt érdemes grillezni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy 2018. január 1-jétől már a halak áfakulcsa is 5 százalékra csökken.

Németh István azt javasolta, hogy a vásárlók elsősorban a Magyarországon előállított édesvízi halakat fogyasszák.

A rendezvényt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 06:58, szombat | Belföld

Átadták a felújított Igmándi Erődöt Komáromban

Komárom talán soha nem fejlődött akkora léptekkel, mint napjainkban, ezt példázza a frissen felújított Igmándi Erőd átadása is, amiben fontos szerepe volt a kölcsönös tiszteletre alapuló magyar-szlovák együttműködésnek is

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.