Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Január 23. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Devizahitel-felmondás, jelzálog, másik ingatlan - jogász válaszol

Devizahitel-felmondás, jelzálog, másik ingatlan - jogász válaszol

Devizahitel-felmondását követően a bank tehet-e jelzálog jogot a szerződő másik ingatlanban való tulajdonjogára? Erre válaszol az onlinejogsebesz.hu.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
A bank ebben a hónapban felmondta a deviza alapú hitelemet. Így, többszörösét kéri tőlem, mint amennyit felvettem. A hitelkor befogadott ingatlant, melyet a bank jelzálog joga terhel, most el tudnám adni. Ezzel csökkenteni tudom a tartozásom, de még így is marad. Rendelkezem még egy lakás 1/2 tulajdonjogával, tehermentesen. Elveheti-e a bank ezt tőlem,vagy tehet-e rá jelzálog jogot?Bár ez sem fedezné a még megmaradó összeget sem. Ha elajándékozom ezt a 1/2-tulajdonjogom, haszonélvezeti joggal terhelten. Ez esetben mit tehet a bank a haszonélvezeti jogommal? Igaz, így nem marad semmi tulajdonom,csak a fizetésem. Ezt 30%-al terhelheti? Köszönöm válaszukat. Üdvözlettel
2014. 11. 14.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A jelzáloggal nem biztosított ½ tulajdoni hányadát a fennmaradó tartozásának behajtása érdekében végrehajtás alá lehet vonni, ami annyit jelent, hogy a bírósági végrehajtó először végrehajtási jogot jegyeztet be rá, majd megpróbálja elárverezni. Sajnos (az Ön szempontjából ez szerencse!), fél illetve egyéb töredék ingatlanhányadokat általában sikertelenül árvereznek, mert nem veszi meg őket senki. Ugyanis egy fél tulajdoni hányaddal nehéz mit kezdeni.
Elajándékozhatja ezen fél tulajdoni hányadát a saját haszonélvezeti jogával terhelten. A haszonélvezeti jog nem vonható végrehajtás alá. Egy haszonélvezeti jogot nem lehet elárverezni. Az ilyen típusú szerződés azonban fedezet elvonó szerződésnek minősül. És ha a hitelező megneszeli, akkor bíróságon hatálytalaníthatja a szerződést. Ritkán látni azonban, hogy bank indítana ilyen eljárást.
Fennálló pénztartozások fejében a dolgozó ember fizetésének 33 %-a vonható le egy tartozás fejében. Ha valakinek több tartozása van, akkor maximum 50 %-ig terhelhető a munkabér.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!
Tisztelettel:

dr. Náday Judit
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.