Városlista
2022. január 29, szombat - Adél

Hírek

2015. Október 13. 06:50, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Csökken a bürokrácia az új uniós pályázati ciklusban

Csökken a bürokrácia az új uniós pályázati ciklusban

Sokkal inkább pályázóbarát a 2014-2020-as új uniós pályázati időszak, a Magyar Államkincstár bevonásával egyszerűsödik az állami struktúra, csökken a bürokrácia, mondta a Miniszterelnökség államtitkára hétfőn az MTI-nek.

Csepreghy Nándor hangsúlyozta, hogy a 2014-2020-as új pályázati időszak - a munkahelyteremtés mellett - a gazdaságfejlesztésre fókuszál, és új területi megközelítést alkalmaz: döntően a helyi, megyei önkormányzati igényekre koncentrál. A területi programokban a régiók helyett tehát a megyékre helyeződik a hangsúly, a pályázók támogatása megyei szinten, egyszerűbben és gyorsabban valósul meg.

Emlékeztetett: 2014-ben azért szüntették meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, hogy a korábbinál jobb rendszer jöjjön létre, amely a pályázók számára valóban szolgáltatást nyújt, és válaszol az ország makrogazdasági kihívásaira.

A rendszer szerinte jól vizsgázott, ezt bizonyítja, hogy a 2007-2013-as ciklusban Magyarország rendelkezésére álló 8200 milliárd forintos keretösszegből 2010-ig mindössze 970 milliárd forintot fizettek ki, míg 2013-tól kezdődően, a Miniszterelnökség irányítása óta eltelt időszakban 5000 milliárd forintot, így a teljes keretösszeget fel tudta használni az ország.

Az új pályázati ciklus sokkal inkább pályázóbarát az előzőhöz képest - jelentette ki az államtitkár, megjegyezve, hogy a Magyar Államkincstár közreműködő szervezetként történő bevonásával a rendszerbe, egyszerűsödik az állami struktúra.

A regionális fejlesztési ügynökségek megszűnésével kapcsolatban Csepreghy Nándor azt mondta: "technikai átalakításról" van szó, amelynek lényege, hogy "még közelebb legyenek egymáshoz a pályázók és az őket szolgáló állami szereplők, megszüntetve minden párhuzamos intézményt".

Az ügynökségeknél dolgozókat a továbbiakban a kifizetések lebonyolításáért felelős Magyar Államkincstárnál, a 19 megyei önkormányzat projektmenedzsment-szervezeteinél, illetve a Széchenyi Programirodánál alkalmazhatják - tette hozzá.

Címkék: bürokrácia, európa, unió

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 29. 05:00, szombat | Belföld

A V4 honvédelmi bizottságai az egységes NATO és EU mellett foglaltak állást

A visegrádi országok (V4) - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - parlamentjeinek honvédelmi és rendészeti bizottságai kiállnak az egységes NATO és az egységes Európai Unió mellett

2022. Január 28. 18:01, péntek | Belföld

Elsodort egy rendőrt és nekiment két rendőrautónak egy amokfutó tinis autós

Nekihajtott kocsival egy rendőrségi autónak, elsodorta a mellette álló rendőrt, majd újabb rendőrségi autóval ütközött egy jogosítvánnyal nem rendelkező 16 éves fiatal Budapesten péntek hajnalban

2022. Január 28. 17:06, péntek | Belföld

Decemberben sem állt meg a villamos energia árának növekedése

Tavaly az utolsó hónapban is folytatódott a villamosenergia-árak emelkedése; decemberben a másnapi piacon újabb árcsúcsok dőltek meg

2022. Január 28. 16:05, péntek | Belföld

Évek óta jelentős számú új gyógyszer kap tb-támogatást

Évek óta jelentős számú gyógyszer kap újonnan társadalombiztosítási (tb-) támogatást, tavaly húsz betegségcsoportnál 31 új gyógyszer befogadásáról született döntés