Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Április 26. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Csődbűntett miatt hét év börtönre ítéltek egy szegedi építési vállalkozót

Csődbűntett miatt hét év börtönre ítéltek egy szegedi építési vállalkozót

Csaknem 900 millió forintos kárt okozó csődbűntett miatt jogerősen hét év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Törvényszék egy helyi építési vállalkozót - tájékoztatta a bíróság szóvivője szerdán az MTI-t.

Juhászné Prágai Erika közölte, a bíróság két rendbeli csődbűntettben és hamis magánokirat két rendbeli, folytatólagosan elkövetett felhasználásának vétségében mondta ki bűnösnek a férfit, és döntésével súlyosította az első fokon eljáró Szegedi Járásbíróság által kiszabott öt és fél év büntetést.

A vádlott 2003 decemberétől 2011 februárjáig ügyvezetőként irányított egy céget és egy másik vállalkozásnak is a vezetője volt. 2009. december 17-én - az érintett kft. fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetében - a cég képviseletében mintegy 43 millió forint értékű tárgyi eszközt értékesített a másik vállalkozásnak; a szerződést mindkét fél nevében ő írta alá.

A vevő cég a vételárat nem fizette meg, a színlelt szerződéssel a vádlott a vállalkozás vagyonát akarta csökkenteni, így meghiúsítva a hitelezői követelések kielégítését. Ezt követően papíron más, nagy értékű vagyontárgyakat is értékesített a másik gazdasági társaságnak. A fiktív értékesítést úgy próbálta leplezni, hogy az egyik cég átvállalta a másik vállalkozás bankkal szembeni tartozását, ám ehhez nem kérte az érintett pénzintézet hozzájárulását.

A vádlott a cég vagyonát a fenti színlelt szerződések segítségével összesen több mint 890 millió forint értékű tárgyi eszközzel csökkentette, a kárból csupán 8,8 millió forint térült meg.

Később az általa vezetett másik cég is fizetésképtelenné vált, a férfi itt is valótlan tartalmú szerződéseket kötve hiúsította meg a hitelezők kifizetését.

A törvényszék az elsőfokú döntés súlyosítását a többi között azért látta szükségesnek, mert a férfi a bűncselekményeket a rá korábban - kiemelkedő tárgyi súlyú gazdasági bűncselekmény miatt - kiszabott két év felfüggesztett börtönbüntetés próbaideje alatt követte el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.