Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 15. 07:05, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Csiki-csuki a telefonadó körül

Csiki-csuki a telefonadó körül

Megdöbbentek a hazai telefonszolgáltatók azon, hogy a kormány az előzetes tervektől eltérően rájuk, s nem az előfizetőkre terhelné a távközlési adót.

Balog Ádám adóügyi helyettes államtitkár szerint az új, percenként két forintos adóterhet a szolgáltatóknak kell bevallania és befizetnie, – igaz, ezt lehet, hogy a felhasználókra hárítják majd. Az új adónemnek állítólag nincs köze az állami szolgáltató létrehozásához sem, az új céggel mégis „esély van arra”, hogy az adóval ne a felhasználókat terheljék.

Adózunk is meg, nem is a telefonbeszélgetések után – ez derült ki hétfőn a kormánypárti képviselők bejelentéséből. Balog Ádám, a nemzetgazdasági minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkár hétfőn arról számolt be, hogy a kedvezmények miatt 50 milliárd forint helyett csak 44,4 milliárd forint jöhet be idén a távközlési adóból, ami viszont közvetettnek számít, alanya és fizetője is a szolgáltató lesz. Balog úgy gondolja, a szolgáltatók kevéssé tudják majd az adót áthárítani az áraikban, ezért az előfizetőkre nem fog emiatt több adó jutni – s áthárítás esetén áfaalap lenne. A nyilatkozó viszont arról is beszélt, hogy a távközlési adóhoz nem szükségesek EU-s engedélyek, mivel nem áfa típusú adóról van szó.

A helyettes államtitkár szerint a távközlési adó – ami magánszemélyeknél 700, más esetben 2500 forintos pluszt jelenthet havonta – nem függ össze az állami mobilszolgáltató cég létrehozásával. Babák Mihály fideszes politikus ugyanakkor elismerte: bár az adó alanya a szolgáltató, a terheket mindig a fogyasztó fizeti meg – az állami mobilcég belépésével viszont esély van arra, hogy az adót ne hárítsák át a felhasználókra. Balog Ádám ennek apropóján azt mondta: arra számítanak, hogy a szolgáltatók nem terhelik rá az adót jelentős mértékben a fogyasztókra – olvasható az Indexen.

Megdöbbentek a szolgáltatók

A Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország közös közleményben tiltakozott a terhek átruházása ellen. Mint ebben írják megdöbbenéssel értesültek arról, hogy „a kormány a korábban ismertetett tervekhez képest alapjaiban változtatta meg az általa az Országgyűlésnek beterjesztett távközlési adóról szóló törvényjavaslatot. Míg az előzetes iparági egyeztetéseken az előfizetőket érintő fogyasztási adó tervezetét ismertette a kormányzat a szolgáltatókkal és a Széll Kálmán Terv 2.0-ban is ilyen adó szerepelt, a törvényjavaslatban ezzel szemben már a szolgáltatókra kivetett, a szolgáltatás nyújtását terhelő adóról van szó.”

A három távközlési társaság az elmúlt hetekben mindent megtett az egyeztetések sikere érdekében, így elfogadhatatlannak tartja ezt az eljárást és értetlenül áll az újabb különadó előtt. Az elmúlt hónapokban a kormányzat többször is ígéretet tett az ágazati különadók kivezetésére, ennek ellenére most, rövid határidővel gyakorlatilag megduplázza a távközlési szektor adóterheit és csak a távközlési társaságokat sújtja. Az újabb különadó vesztese Magyarország, a magyar távközlési ügyfelek és a magyar vállalkozások, mivel az adó visszaveti egy húzóágazat, a távközlési szolgáltatások fejlődését Magyarországon – olvasható a kommünikében.

A távközlési cégek hangsúlyozzák, megértik az ország és a költségvetés nehéz helyzetét, de nem tartják célravezetőnek egy újabb különadó kivetését. Magyarországon jelenleg a távközlési szolgáltatást az európai átlagnál jóval magasabb terhek sújtják: az uniós átlagnál magasabb frekvencia- és koncessziós díj, 27 százalékos ÁFA, különadó és most egy újabb, percalapú adó is terhelné a távközlési szolgáltatásokat.

A Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország arra kéri a kormányt, hogy vonja vissza a törvénytervezetet és iparági egyeztetések segítségével dolgozzon ki az ország versenyképességét nem veszélyeztető, konzisztens és fenntartható javaslatot annak az ígéretnek a szellemében, hogy 2013-tól kivezetik az ágazati különadókat.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.