Városlista
2021. szeptember 24, péntek - Gellért

Hírek

2012. Április 02. 14:05, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Csak jövőre várható fellendülés az ingatlanpiacon

Csak jövőre várható fellendülés az ingatlanpiacon

Idén semmiképpen sem lehet az ingatlanértékesítési piac fellendüléséről beszélni – állítja elemzésében a Dun & Bradstreet Hungária Kft. Az igazi fellendülést 2013-ra prognosztizálja a társaság.

Tavaly az iparágban hatvan százalékkal több végelszámolás indult, mint 2010-ben. A cégek bedőlési aránya is nőtt egy év alatt, és már eléri a 3,24 százalékot, azaz száz ingatlanügyletekkel foglalkozó cégből több mint három fizetésképtelen lesz egy éven belül - írja a Magyar Hírlap.

A gazdasági válság tavaly még javában érezhető volt, a hatás alól pedig az ingatlanügyletek szereplői sem tudták kihúzni magukat. A 2011-es év 42 415, valamely ingatlanipari területen tevékenykedő, működő társas vállalkozással zárult. Alig telt el két hónap, és ez a szám 42 822-re nőtt.Tavalyhoz képest 60-70 százalékos növekedés tapasztalható az ingatlanpiacon tevékenykedő új cégek alapításának számában, azonban továbbra is jóval nagyobb számban szűntek meg cégek, mint alakultak. 2010-hez képest az összesített eredményt tekintve nyolc százalékkal kevesebb céget alapítottak hazánkban a szektorban az ingatlan-adásvétel, bérbeadás és az ingatlanügynöki, ingatlankezelési tevékenységet folytató cégek területén.

Keleti Józsefnek, a Bisnode-csoport országigazgatójának kommentárjából kiderül, hogy igencsak meglepő a cégalapítások iránti nagy lelkesedés, hiszen egyelőre szűkülő ágazatról van szó, amelyben a csökkenő keresleten egyre több cég osztozik. A tavaly indult csődeljárások száma 33 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, ami inkább a csődtörvény kudarcának, mint a gazdasági fellendülésnek a jele. Ezt támasztja alá az is, hogy felszámolási eljárásokból majdnem tíz százalékkal több volt az iparágban, illetve hogy a cégek által kezdeményezett végelszámolások hatvan százalékkal emelkedtek. Az, hogy ilyen nagymértékű növekedés tapasztalható a végelszámolásokban, arra utalhat, hogy az ingatlanügyletek szereplői is látták bizonytalan helyzetüket, és így próbálták menteni, ami még menthető volt, illetve több kényszer-végelszámolás is indult a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szigorítása következtében az éves beszámoló hiánya miatt.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 24. 17:11, péntek | Belföld

5+1 viselkedési torzítás, amiért többet vásárolunk - BrandFestival: trendek, amik a jövőt formálják

A BrandFestival trendLAB a hazai reklámiparág több mint 20 szaktekintélyeinek bevonásával vizsgálta a jövő marketing-kommunikációs trendjeit.

2021. Szeptember 24. 17:03, péntek | Belföld

Újra lesz gyerekemelés szombaton

Újra lesz gyerekemelés szombaton országszerte - közölte a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom pénteken az MTI-vel.

2021. Szeptember 24. 15:00, péntek | Belföld

A Velencei-tó kritikus vízszintjének javításán dolgozik a vízügy

A Velencei-tó kritikus vízszintjének javításán dolgoznak a vízügy szakemberei; vasárnaptól többnapos üzempróbát tartanak, hogy megállapítsák, milyen hatással van a tó vízminőségére és élővilágára,

2021. Szeptember 24. 14:01, péntek | Belföld

Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről

Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a közösségi oldalára feltöltött videóban.