Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Március 31. 13:36, szerda | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Csak 60 felettieknek adnak AstraZeneca-oltást Németországban

Csak 60 felettieknek adnak AstraZeneca-oltást Németországban

A 60 éven felüliekre korlátozzák az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség elleni AstraZeneca-féle védőoltás használatát Németországban - jelentette be Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben.

Az új szabályt az úgynevezett állandó oltási bizottság (STIKO) - a szövetségi kormány munkáját a fertőző betegségek elleni védekezés ügyében ajánlásokkal segítő szakértői testület - ajánlására vezetik be.

A bizottság azért adott ki új ajánlást, mert a legújabb tudományos ismeretek szerint a szérum a 60 éven aluliak körében vérrögképződést idézhet elő az agyban. Ez a mellékhatás nagyon ritkán fordul elő, de nagyon súlyos - mondta Angela Merkel.

A változtatás bizonytalanságot okoz, de nem volt más választás. Nem lehet eltitkolni, "szőnyeg alá söpörni" a lehetséges mellékhatásokról szóló adatokat, az oltóanyag iránti lehető legnagyobb bizalmat csak "a nyíltság és az átláthatóság" révén lehet megteremteni - emelte ki a német kancellár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.