Városlista
2021. május 9, vasárnap - Gergely

Hírek

2012. November 15. 14:08, csütörtök | Sport
Forrás: InfoVáros | Hajósi Miklós

Calippos fiúk, a Tatabánya Rallysprinten

Calippos fiúk, a Tatabánya Rallysprinten

Riport Bognár Martin és Sárfi Krisztián ifjú autóversenyzőkkel a tatabánya Rallysprint előtt.

Bognár Martin, Pilótához intézem első kérdésemet:

Mióta versenyzel és milyen autókkal tetted ezt?

Majdnem pontosan 1 éve vettem részt az első versenyemen. Az Extrém kupán indultam el először. Családomban minden férfi hivatása a vezetés. Édesapám 20 éve személyszállítási és fuvarozási vállalkozó, így a gépjárművek szeretete már kisgyerekként belém nőtt. Régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy én is volánhoz ülhessek a motorozás, Quadozás után. A szomszéd faluban volt ismeretség, akik indultak már korábban is szlalom versenyeken. Velük jutottam ki először pályára, az ő VW Golf I TDI-vel mentem először, és azonnal beleszerettem. Hamarosan megkaptam a jelenlegi versenyautómat, melyet az óta is folyamatosan fejlesztünk, javítunk, építünk. A Calippo Kft. alkalmazásában lévő szerelőkkel együtt készítjük fel az autót a különféle versenyekre, ill. közülük került ki a navigátorom is. Ahogy egyre több versenyen sikerült indulnom és eredményeket elérnem elhatároztuk, hogy a hobbyt komolyabb szintre emeljük, így megalakítottuk a Hamarászó Autósport Egyesületet, melynek elnöke édesapám, tagjai, pedig a cégen belüli baráti társaság lett. Sokat jelent számomra, hogy jelenlétükkel, tanácsaikkal támogatnak, segítenek a versenyeimen.

Látom egyre sikeresebb vagy a szlalom versenyeken és kezdesz kacsingatni a gyorsabb pályák felé is, mint a mostani Tatabánya Rallysprint. Milyen eredményekkel büszkélkedhetsz eddig?

2012 tavaszától igyekeztünk nevezni a környéken induló valamennyi szlalomversenyre, így a győri Alexovics kupa mind a 4 fordulójában indultam, ahol junior kategóriában többször 1 helyen végeztem a 2. 3. helyek mellett.

A Veszprém Szlalom fordulóin szintén 2, 3 helyezéssel végeztem.

A móri II. Wekerle futam óriás szlalom versenyen junior 1. szereztem meg, a Kakucsi futamon, pedig junior 3. helyezéssel zártam.

A Hosszúhetényi óriás szlalomon is indultam, ahol junior 1 helyet és különdíjat, valamint kategóriában 2-ként végeztem.

A múlt vasárnapi kanizsai versenyen két nevezéssel első és második helyre küzdöttem fel magam kategóriában, külön junior nem indult.

Fontos és érdekes verseny volt a Boci Rally éjszakai futama a Pannónia Ringen, melyre személyes meghívást kaptam, és záró versenyzőként indulhattam el. A versenyen megálltam a helyem a rutinos, idősebb versenyzők között, melyre nagyon büszke vagyok, hiszen komoly kihívás és feladat volt.

Mit vársz a tatabánya Rallysprint-től? Milyen céllal indulsz ott a navigátoroddal?

A tatabányai verseny ismételten egy új szituáció lesz számomra, ebben is ki akarom próbálni magam. Az idei évben a lehető legtöbb versenyen és legtöbb féle versenyben rajthoz akartam és akarok állni azért, hogy kiderítsem, hogy melyik pályák és versenytípusok fekszenek nekem is igazán. Ezt az évet, a tapasztalatszerzésre szántuk, a jövő évi tervek ezek összegzése után fog kialakulni. Most vasárnap első célom, hogy lehetőség szerint hibátlanul teljesítsem a pályát, „épségben hazahozzam a vasat” ahogy édesapám szokta mondani a versenykörök kezdésekor. Persze egy jó versenyhelyezés is tetszene.

Miként készülsz fel egy szlalomra vagy egy ilyen Rallysprintre?

A felkészüléskor nagy hangsúlyt fektetek a versenykiírás megismerésére, a pályarajz hibátlan megtanulására ott, ahol erre van előzetes lehetőség. Navigátorommal és egyesületi társaimmal már a rajzok alapján kielemezzük a pályát, eltervezzük, hogy melyik szakaszon hogyan kell az autót kezelni, és a versenygép beállítását is ehhez igazítjuk. Ami mindenképp fontos, hogy előtte nap időben lefeküdjek, hogy a felkészültség mellett tökéletesen pihent is legyek. Egyre jobban veszem az adrenalinnal összefüggő stressz helyzetet. Még ennek kezelését is tanulnom kell természetesen.

Sárfi Krisztián, Navigátor:

Mióta navigálsz és hol tetted ezt Martinnak?

A Calippo Kft. Alkalmazottjaként, és Martin barátjaként kerültem be a versenyzésbe. Először még csak, mint szerelő vettem részt, majd ez év májusától, mint navigátor is. Martin valamennyi versenyén én vagyok mellette. A szlalomoknál az első pár körben nem csak a pálya vonalvezetésében, de vezetéstechnikai tanácsokkal is igyekszem ellátni. A szlalomoknál pár eredményes kör teljesítése után átadom helyem a szponzoroknak, csapat társaknak élményautózásra. A Rally típusú, ill. az óriás szlalom versenyeken kizárólag én ülök Martin mellett, hiszen segítségemre végig szüksége van. Navigátorként testközelből tapasztalhatom az autó viselkedését, esetleges műszaki problémáit, így a versenyek között, és közben, is mint, szerelő ezeket tudom orvosolni, pontosítani, módosítani a beállításokat.

A pályabejáráskor mire fogsz odafigyelni?

Pályabejárásokkor nem csak a pálya vonalvezetésére figyelek, hanem igyekszem kitalálni, hogy melyik kanyarba mekkora sebességgel, fékerővel érkezhet Martin a lehető legjobb teljesítmény eléréséhez. A kocsi beállításainak véglegesítése is ilyenkor dől el.

Martin előtt navigáltál-e vagy vezettél-e versenyautót?

Martin előtt még nem vettem részt versenyen még sem, navigátorként sem versenyzőként. Talán egyszer majd kipróbálom a másik ülést is.

Induló egyesületként igyekszünk barátságokat kötni a többi egyesülettel, versenyzőkkel, információkat, tapasztalatokat szerezni, hogy a jövőben egy jól működő csapatként tevékenyen is öregbíthessük a magyarországi autósport hírnevét.

Köszönet a Támogatóinknak!

Címkék: rally

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 08. 11:17, szombat | Sport

Korda Racing már a Rallycrossban is

A rallysport, a motoros enduro és a motocross szakágak mellett az idei versenyszezonban a rallycross szakágban is saját csapatot indít a Korda Racing, három fiatal versenyzővel a magyar bajnoki futamokon.

2021. Május 06. 17:09, csütörtök | Sport

F4-es Dávid az F3-as Góliátok között

Bár a Gender Racing Dávidját Berta Benjáminnak hívják, de az ősi bibliai történetet majdnem teljesen tökéletesen ültette át a mai autósportban a fiatal versenyző a GRT idei második versenyére a legendás Monza-i pályán.

2021. Május 01. 13:57, szombat | Sport

Monzában folytatja a Gender Racing

A Hungaroringen megrendezett évadnyitót követően az olasz Forma1 GP futamnak otthont adó legendás versenypályán száll harcba a csapat Monzában az osztrák Drexler Formel Cup és a Topjet F2000 Italian Trophy mezőnyében.

2021. Április 30. 12:59, péntek | Sport

Jól éreztük magunkat a versenyen, amíg mentünk!

Kronome Ákosék jól kezdték a Boldogkő ralit, de a technika ördöge közbeszólt.