Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Október 18. 14:25, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Búzával próbálják kompenzálni

Búzával próbálják kompenzálni

Az aszály miatt jelentős kár keletkezett a repcevetésekben, a gazdák búzát vetnek a helyébe, így próbálják megakadályozni, hogy parlagon maradjanak a területek - közölte a Magyar Agrárkamara (MA) hétfői összegzésében.

A kamara adatai szerint a csapadékhiány miatt több régióban a repce-vetésterületeken a ki nem csírázott vetés aránya az 50 százalékot is meghaladja. Az országosan 280 ezer hektárt meghaladó területen elvetett növényi kultúrában így jelentős a kár.

A búza vetése október elején megkezdődött az országban, a megyékben 10-40 százalékban teljesítették már a tervezett őszi búza vetését, az árpa ennél valamivel előrébb tart - jegyzi meg a kamarai tájékoztató. Az agrárkamara szerint várható, hogy az előző évihez képest jóval nagyobb területet vetnek be termelők búzával, így visszatérhet az országos vetésterület a korábban megszokott egymillió hektáros mérethez.

A csapadékmentes és meleg időjárás ugyanakkor sokat segített a kukorica és napraforgó termesztőinek - mutat rá a kamara. Hozzáteszi: az utóbbi évtizedekben nem volt rá példa, hogy az ország nagy részéről 13 százalék alatti víztartalommal kerüljön a kombájnból a magtárba a termés. Emiatt nem kell szárítani a kukorica és a napraforgó nagy részét, ez jelentős megtakarítás a gazdálkodóknak.

A napraforgó betakarítása gyakorlatilag már befejeződött, az összes termés elérheti az 1,5 millió tonnát. A kukorica betakarítása megközelíti a 40 százalékot, eddig közel 3 millió tonna került a magtárakba. A szakértők 8,2 millió tonnás össztermést becsülnek.

A kamara ismerteti: az árak alig mozdultak az elmúlt két hét során, a búza piaca pangott. A malmi búzáért 49-50 ezer forintot, a takarmány minőségűért pedig 42-43 ezer forintot fizettek tonnánként, ezért a vevők és az eladók is kivártak. Azonban az utóbbi napokban 10-15 százalékos ármérséklődés kezdődött a nemzetközi és a belföldi piacokon is.

A repce és a napraforgó ára viszont tartja magát. A káposztarepce esetében ez 116-117 ezer forintot, a napraforgónál pedig 95-100 ezer forintot jelent tonnánként.

A Magyar Agrárkamara a GMO-szennyezési ügyben érintett gazdáknak azt javasolja, hogy állapodjanak meg a forgalmazó cégekkel a kártérítésről a Megyei Kormányhivatalok szakemberei által jegyzőkönyvezett területek után - az úgynevezett puffer zónára vonatkozóan is. Amennyiben mégsem sikerül megállapodni a kártalanításról az érintett cégekkel, lehetőség van a korábban jelzett maximum 360.000 forintos állami kártalanítást igénybe venni. A gazdák kizárólag egy helyről kaphatnak kártalanítást - figyelmeztet a Magyar Agrárkamara.

A szakhatóságok vizsgálataik során még júliusban bukkantak a GMO-vetőmagokra. Ezután a jogszabályoknak megfelelően minden esetben, összesen mintegy 5000 hektáron a növények megsemmisítését rendelték el. (da)

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.