Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Április 03. 11:29, szerda | Életmód
Forrás: http://www.hir24.hu/elet-stilus/2013/04/02/brutalis-lesz-az-idei-allergiaszezon/

Brutális lesz az idei allergiaszezon

Brutális lesz az idei allergiaszezon

A szakemberek szerint kínjainkért a klímaváltozás felel.

Noha Európában és Amerika nagy részén is csak várjuk a tavaszt, az amerikai szakemberek máris az allergiaszezonnal ijesztgetnek. Ráadásul még csak nem is akárhogy: úgy vélik, hogy a 2013-as pollenszezon minden eddiginél kínzóbb lesz, a súlyosbodó tüneteinkért pedig nyugodtan felelőssé tehetjük a klímaváltozást.

Leonard Bielory allergológus és immunszakértő szerint elsősorban az észak-keleti országrész az, ahol intenzívebb lesz az allergiás tünetek megjelenése. A szakember ezt azzal magyarázza, hogy ezeken a területeken pusztított nagy erőkkel a Sandy hurrikán és a szokatlanul hideg tél is.

A szakember elmondta az enyhülésnek köszönhetően már most megjelent néhány pollenfajta a levegőben, és bár az értékek alacsonyak, az allergiások tünetei már most intenzívek, ami aggodalomra ad okot a későbbiekre nézve” - tette hozzá.

A klímaváltozás és az azzal járó szélsőséges időjárás nem csak Amerika északkeleti részén, de Európában, sőt az egész bolygón gondot okoz majd vélhetően. Ezért a szakemberek szerint is a felmelegedés és az emberi nemtörődömség a felelős. A klíma megváltozásának köszönhetően ugyanis némely országokban korán jön a tavasz (Japánban rekord korán kezdtek nyílni a cseresznyefák), míg másoknál látszólag az ősz nem akar véget érni. Mindezek mellett, ahogy azt hazánkban is tapasztaljuk egyre több országban nő jelentősen az eső és a hó mennyisége.

És, hogy ez miért baj? Nos azért, mert a fent említett körülmények és a levegőben található emelkedett széndioxid-tartalom miatt, a növények minden eddiginél több pollent termelnek, ami jelentősen növelhetik az allergiások tüneteit. Bielory és a kutatócsoportja által végzett 2011-es vizsgálat szerint 2020-ra akár 30 %-kal is növekedhet a levegőben jelenlévő pollen mennyisége, míg 2040-re akár meg is duplázódhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 09:48, hétfő | Életmód

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen, pedig 72 százalékuk szerint fontos a rendszeres testmozgás

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.