Hírek
2013. Június 10. 12:31, hétfő |
Életmód
Forrás: http://konyha.tv
Botonhotdog
A némethonból származó Stockbrot és az amerikai Hotdog ötvözéséből született ételt nevezhetném boton sült forró kutyának is, de ezzel bizonyára hamar kivívnám az állatvédők haragját – ha csak a címet olvasnák el.
A Rousseau-i mondat: vissza a természethez, talán soha nem volt olyan aktuális, mint napjainkban. A gyorséttermek mű-világában, a szintetikusan előállított ételimitációk korában a legjobb, amit tehetünk: olykor visszavonulunk; a természet lágy ölén, a halkan ropogó tűz mellett sütjük meg egyszerű étkeinket a nekünk kedvesek társaságában. S ez többet jelent minden szónál.
Végre szabaduljunk ki a zöldbe, s ha eddig nem tettük volna, akkor most lássunk neki a sütögetésnek. Szalonna helyett most legyen botonhotdog, vagy boton sült forró kutya, ami mókának is nagyon jó, de enni is nagyon finom: még „dog” nélkül is! Nálunk mindig nagy sikere van, egyetlen hátránya az, hogy a sütéshez sustorgós parázs és kellő türelem szükségeltetik – ez utóbbi a zsenge korúaknál általában kevesebb, mint az étvágy, s ha a lángok felett forgatjuk a tésztát, könnyen kokszos nyers tészta lesz a jutalom. Ahogy minden jóhoz, ehhez is elengedhetetlen az IDŐ.
Boton sült kenyér
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2 dl víz, 2 dkg élesztő, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, só, egy maréknyi friss zöldfűszer kedvünk szerint
A hozzávalókat alaposan gyúrjuk össze, és tegyük egy jól záródó edénybe, amely legalább kétszer akkora, mint maga a tészta. (Keleszteni nem kell, felhasználásig tegyük a hűtőbe. A dobozban kényelmesen ki tudjuk vinni a kertbe, vagy magunkkal az erdőbe.) A sütéshez készítsünk jó parazsat, és vágjunk hosszú, nem túl vékony nyársakat. A botok végéről a kérget 15 cm hosszúságban hántsuk le. A tésztából egy félmaréknyit a két tenyerünk között sodorjunk hosszú „kígyóvá”, és tekerjük fel szorosan a botra, majd nyomkodjuk rá. A parázs felett forgatva, szép türelmesen süssük meg. Ha elkészült, a botról húzzuk le, és máris nekiláthatunk a falatozásnak, de ha gazdagabban szeretnénk adni, sajtkrémmel vagy sült virslivel meg is tölthetjük. Zamatos mártással, magában is remek fogás!
A mártáshoz készítsünk el előre egy zöldfűszeres mártást. Ehhez egy pohárnyi tejfölbe keverjünk egy jó maréknyi friss zöldfűszert: petrezselymet, snidlinget, zellerlevelet. Frissen szedett turbolyával vagy kakukkfűvel tehetjük még zamatosabbá.
Hasonló módon bármely kenyér- vagy kalácstésztát is megsüthetjük!
Ezek érdekelhetnek még
2024. Május 07. 14:06, kedd | Életmód
Egyre többen választanak több streamingszolgáltatót
2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód
A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet
Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt
2024. Május 06. 09:48, hétfő | Életmód
Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen
Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen, pedig 72 százalékuk szerint fontos a rendszeres testmozgás
2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód
Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban
Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.