Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Július 24. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Börtönbüntetésre ítélték az Iszlám Állam két harcosát Hollandiában

Börtönbüntetésre ítélték az Iszlám Állam két harcosát Hollandiában

Háborús bűnök elkövetése, és terrorszervezetben való részvétel miatt hét és fél év börtönbüntetésre ítélte az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyik holland származású katonáját a holland bíróság.

A terrorszervezet egy másik, szintén holland tagja négy és fél év börtönbüntetést kapott - közölte a holland média kedden.

A hollandiai születésű, 24 éves Oussama Achraf Akhlafa 2014-től két éven át harcolt az Iszlám Állam katonájaként, előbb az iraki Moszulban, majd a terrorszervezet egyik bástyájának számító szíriai Rakka városában.

Információk szerint az elítélt keresztre feszített áldozatával készült képeket osztott meg magáról a közösségi médiában. A bíróság szerint Akhlafa mosolygott az Iszlám Állam kötelékében végrehajtott kivégzést követően készített fényképen.

A háborús áldozatok jogait védő genfi egyezményben rögzítettek szerint az elítélt "megsértette az elhunyt méltóságát" - közölték.

Egy másik gyanúsítottat, a szintén hollandiai születésű, 24 éves Reda Nidalhát egy párhuzamosan folytatott eljárás során négy és fél év börtönbüntetésre ítélték terrorszervezetben vállalt szerepéért - tájékoztattak.

Az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezetének (Europol) adatai szerint mintegy ötezer európai - köztük csaknem 300 holland - indult útnak, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam Szíriában vagy Irakban harcoló alakulataihoz. A terrorszervezet európai születésű tagjai közül nagyjából 1500-an tértek vissza hazájukba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.