Városlista
2021. július 29, csütörtök - Márta

Hírek

2012. Május 23. 14:07, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Bőrsejtből lett szívizom

Bőrsejtből lett szívizom

Laboratóriumi körülmények között sikerült a tudósoknak a beteg saját bőrsejtjét egészséges szívizomzattá alakítaniuk.

Azt remélik, hogy ezt a fajta őssejtterápiát idővel a különböző szívelégtelenségek kezelésére is lehet alkalmazni - írja a BBC.

Ezzel a módszerrel elkerülhető lenne a szervkilökődés kockázata, mivel az átültetett sejt magától a pácienstől származik.

A korai, állatokon végzett kísérleti tesztek ígéretesnek bizonyultak, de az embereken való tényleges alkalmazáshoz még számos vizsgálatra van szükség.

A legújabb tanulmányban egy izraeli csapat két szívelégtelenségben szenvedő férfitól vett hámsejtet és vegyi laborkísérlet során őssejtkezeléssel egészséges szívizomzatot hoztak létre.

Amikor ezeket a dobogó sejteket patkányokba ültették, azok felvették a kapcsolatot a szív körüli szövetekkel. Ez egy ígéretes eredmény, s a kutatók megmutatták, hogy képesek bőrsejtből szívizomzatot létrehozni, amely forradalmasíthatja a szívelégtelenségben szenvedők kezelését. Azonban az embereken való kísérlethez még további vizsgálatokra van szükség.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 29. 19:18, csütörtök | Belföld

Devizapiac - Forinterősödés kora este

Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon csütörtök kora este a reggeli szintekkel összevetve.

2021. Július 29. 18:00, csütörtök | Belföld

Hőség - Emmi: meghosszabbítják a vörös kód figyelmeztetést

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) várhatóan pénteken 20 óráig meghosszabbítja a kedden elrendelt vörös kódot.

2021. Július 29. 17:30, csütörtök | Belföld

Háromezer induló a Generali Night Run futóversenyen

Szombaton immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a Generali Night Run Budapest elnevezésű futóversenyt, amelyre a szervezők több mint háromezer indulót várnak.

2021. Július 29. 12:19, csütörtök | Belföld

Csökkent az 5 éves, emelkedett a 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 14,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 79,5 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).