Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Március 28. 07:09, szerda | Belföld
Forrás: OrintPress

Borítékolható volt döntés - maradt a magyar alapkamat

Borítékolható volt döntés - maradt a magyar alapkamat

Nem okozott meglepetést a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa tegnapi kamatdöntésén, mivel változatlanul 7 százalékon hagyta az alapkamatot.

A piaci szereplők azzal számolnak, hogy az év hátralevő részében kamatcsökkentésre kerül sor, amennyiben megszületik hazánk EU/IMF-megállapodása.

Az Equilor elemzői az irányadó ráta helyett sokkal fontosabbnak tartják a tanácstagok szavazatát és a saját véleményét – erre később derülhet fény. Januárban meglepő módon nem emelt kamatot a jegybank, mivel a négy új tag leszavazta a három régi csapattársat. Februárban egyedül Cinkotai akart kamatot csökkenteni (aki új tagnak számít).A mai döntésen az elemzők szerint néhányan a kamatcsökkentésre szavazhattak, azonban a részletes szavazati listát csak az áprilisban megjelenő jegyzőkönyv tartalmazza majd.

Két tanácstag, Gerhardt és Kocziszky már korábban jelezte,hogy kamatcsökkentést csak az EU/IMF-megállapodást követően tartanak elképzelhetőnek. Eközben egyre nehezebb tisztán látni a hitel-megállapodás kapcsán. Múlt héten az ÁKK első embere, Töröcskei István jelezte, hogy folyamatosan szondázzák a piacot, hogy milyen feltételekkel lehetne kötvényt kibocsátani. Az NGM viszont úgy látja, csak az EU/IMF-megállapodás után érdemes devizakötvényt piacra dobni. Az Equilor véleménye szerint a piaci szereplők két tűz közé kerültek, egyelőre nem világos, hogy az ÁKK vs. NGM meccset melyik fél nyeri és hogyan alakulnak a hiteltárgyalások.

A döntés megfelelt a piaci várakozásnak, vagyis a részvénypiacon és kötvénypiacon már erre rendezkedett be a szereplők többsége. Érdemi mozgásra a tőzsdén csak akkor számítanak az elemzők, ha a jelenlegi piaci várakozáshoz képest markáns eltérést mutat majd a mai sajtótájékoztató.

A befektetők 3-6 hónapos horizonton további 25-50 bázispont kamatemeléssel kalkulálnak. Amennyiben felfelé módosulnak a várakozások, az a forint kapcsán erősödést hozna, viszont a kötvény- és részvénypiacot kellemetlenül érintené. Ha a kamatcsökkentési várakozások erősödnek, akkor a forint mérsékelt gyengülése mellett a részvénypiacokon és kötvénypiacokon kisebb árfolyam-emelkedést prognosztizálunk.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.