Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 13. 06:52, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: LiveScience

Bizonyítékokat rejtett a maja edény

Bizonyítékokat rejtett a maja edény

Nikotinmaradványokat fedeztek fel egy legalább ezeréves maja edényben, ami az első fizikai bizonyítéka a maják dohányhasználatának – idézte amerikai kutatók eredményét a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

A flaskán felirat is található, amelyet „az ő dohányának otthona” szöveggel fordítottak angolra a régészek, ám ezt önmagában nem fogadták el elegendő bizonyítéknak.

„Az edényeken lévő szövegek gyakran jelzik a tartalmat vagy legalább a szándékot, hogy mit akartak tárolni benne, ám a valódi használat során ettől eltérhettek” – magyarázta Jennifer Loughmiller-Newman kutatásvezető, az Albanyi Egyetem munkatársa.

A palack belsejéből ezért anyagmintákat vettek, amelyekből kivonatokat készítettek, és elemezték őket. Az analízis során nikotint mutattak ki, ami arra utal, hogy az edényben dohányleveleket tartottak – írták tanulmányukban a kutatók.

A flaska – amely vélhetőleg 700 körül készülhetett Mexikóban, Campeche vidékén – az egyike annak az 1500 darabból álló edénygyűjteménynek, amelyet az amerikai Kongresszusi Könyvtár Kislak-kollekciójaként ismernek.

Kakaó

Bár a palackok közül sokat töltöttek meg időközben más anyagokkal, a kutatóknak tömegspektrométerrel sikerült megállapítaniuk, hogy mi volt eredeti tartalmuk. A nikotin azonosítását megelőzően egy másik flaskából egy alkaloidot, teobromint mutattak ki, amely a kakaó fő alkotórésze.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.