Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 09. 14:05, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Betett a végtörlesztés az OTP-nek

Betett a végtörlesztés az OTP-nek

A végtörlesztés nettó 32 milliárd forint veszteséget hozott az OTP-nek-ez derül ki a ma hajnali gyorsjelentésből.

A bankcsoport a tavalyi utolsó negyedévben csaknem 26 milliárd forintos adózás utáni veszteséget ért el, ami jórészt tehát a végtörlesztésnek és a külföldi leánybankok értékvesztésének volt köszönhető. Az OTP már most bejelentette, hogy még az idei első negyedévre is elkönyvel majd egy kétmilliárd forintos veszteséget. Nagy Bertalan az Equilor elemzője a Gazdasági Rádiónak azt mondta, összességében a gyorsjelentés nem lett rossz.

A 2011-ben elért 161,4 milliárd forintos korrigált adózott eredmény (a pénzintézeti különadó, devizahitelek végtörlesztésének hatása, valamint a goodwill leírás nélkül) némileg elmarad az előző évitől. Az OTP Csoport megőrizte a válság alatt is folyamatosan stabil működési eredménytermelő képességét, nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően magas tőkeerejét és biztonságos likviditási pozícióját. Továbbá a külföldi tevékenység – mindenekelőtt az orosz leánybank növekvő eredmény-hozzájárulása – ellensúlyozta a magyar eredmény visszaesését. A Bankcsoport negyedik negyedéves 30,2 milliárd forintos korrigált eredménye elmaradt az előző negyedévitől.

A Bankcsoport 2011. évi számviteli adózott eredménye 83,8 milliárd forint volt, ami éves szinten 29 százalékos visszaesés. A korrigált tőzsdei eredményhez képest 77,6 milliárd forintos különbséget magyarázó fontosabb korrekciós tételek a következők: a horvát, a montenegrói és a szerb leánybankokkal kapcsolatos goodwill leírás hatása (adózás után 17,1 milliárd forint), a pénzügyi szervezetek különadója Magyarországon (adózás után 29 milliárd forint) és a deviza jelzáloghitelek végtörlesztésének eredményhatásából a 2011-es eredmény terhére elszámolt rész (adózás után összesen 31,6 milliárd forint). Előzetes tények alapján a végtörlesztés teljes eredményhatása 33,6 milliárd forintos veszteség, amiből a számviteli szabályok által meghatározott keretek között 31,6 milliárd forintnyi került 2011-ben elszámolásra. A fennmaradó 2 milliárd forint a 2012. első negyedévi eredményben kerül elszámolásra.

A végtörlesztés teljes, 33,6 milliárd forintnyi eredményhatása négy tételből áll: a végtörlesztés adózás előtti veszteségéből (65,4 milliárd forint), a veszteség társasági adó hatásából (12,4 milliárd forint), a Magyar Nemzeti Banktól a végtörlesztéshez vásárolt deviza árfolyameredményéből (adózás után 3,2 milliárd forint nyereség), valamint a végtörlesztés miatti 30 százalékos bankadó visszatérítésből (adózás után 16,1 milliárd forint).

Egyébként a végtörlesztés lehetőségével az OTP ügyfeleinek 19,7 százaléka élt, ez összesen 217 milliárd forintnyi hitelállományt érintett.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára