Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. December 19. 11:00, kedd | Belföld
Forrás: mti

Bemutatták a Mária Terézia-minisorozat werkfilmjét

Bemutatták a Mária Terézia-minisorozat werkfilmjét

Január 5-én és 6-án tűzi műsorra a Duna Televízió a magyar, a szlovák, a cseh és az osztrák közmédia által közösen készített, Mária Terézia című filmet.

A kétrészes minisorozat werkfilmjét hétfőn mutatták be a Magyar Rádió Márványtermében.

A koprodukció cseh kezdeményezésre jött létre, a magyar közmédia pedig örömmel vett részt benne - idézte fel a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója.

Vaszily Miklós kiemelte: ez az együttműködés nagyon szép példája annak, hogyan lehet a régióban olyan művészeti alkotásokat létrehozni, amelyek egyszerre szólnak mindannyiunkról, a népeinket közösen előrevivő eseményeket elevenítik meg, mindezt pedig mai nyelven, szórakoztatóan teszik.



A Mária Terézia születésének 300. évfordulója alkalmából készített minisorozatot Miroslava Zlatníková forgatókönyve alapján az Egyesült Államokban élő, temesvári születésű Robert Dornhelm rendezte.

Mint a rendező elárulta, a forgatás során a különböző nemzetiségű színészek mind a saját anyanyelvükön játszottak. Ettől a történelmi filmekben gyakran dolgozó rendező kezdetben tartott, végül azonban - mint mondta - mégis kiválóan működött.

Ilyen nagyszabású történelmi filmeket nehéz létrehozni a magas költségigény miatt, a mostanáig példa nélküli, négyes koprodukció azonban ebből a szempontból is jó kezdeményezésnek bizonyult - hangsúlyozta Robert Dornhelm.

A kétszer száz perces alkotás Mária Terézia fiatalkorától császárnővé koronázásán keresztül követi végig az uralkodó sorsát egészen magyar királynővé választásáig.

A címszerepet az osztrák Marie-Luise Stockinger alakítja; mellette cseh, szlovák, osztrák és magyar színészek is szerepet kaptak, köztük Tenki Réka, Nagy Ervin, Rátóti Zoltán és Adorjáni Bálint.

A Cseh Televízió, az osztrák ORF, a szlovák RTVS, a német Beta Film, az MR Film, a Maya Production és az MTVA koprodukciójában megvalósult Mária Terézia-minisorozatot 2018. január 5-én és 6-án este láthatják a Duna Televízió nézői.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére