Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Január 19. 14:26, csütörtök | Életmód
Forrás: infobicske, szerzö: Hné Hajni /fotók: May Nikolett/

Bajba jutott gyermekeken, fiatalokon segít a Kék-vonal

Bajba jutott gyermekeken, fiatalokon segít a Kék-vonal

Riport Reményiné Csekeő Borbálával, a Kék-vonal Gyermekkrízis Alapítvány vezető helyettesével,pszichológusával.

Hazánkban az öngyilkosságok száma az utóbbi időben évről évre csökken, azonban rémisztő, nemzetközi statisztika, hogy a fiatalok, gyermekek körében elkövetett, befejezett öngyilkosságok száma, illetve csak a kísérleteké is, évről évre nő. Erről kérdeztem Reményiné Csekeő Borbálát.

Mi a tapasztalata a vonalnak ebben a témában? Egyetért-e ezen információval?

„Sajnos nincs alapunk cáfolni ezt az információt. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány segélyvonalain keresztül is azt tapasztaljuk, az öngyilkossági gondolatok, késztetések, fantáziák egyre gyakrabban jelennek meg a telefonban illetve az online szolgáltatásokban. 2010-ben 72, 2011-ben 170 beszélgetés témája volt az öngyilkosság. Ha a gyerekek valamiről beszélnek, valamit kimondanak, az mindig pozitívumot is rejt magában: talán kevésbé tabu segítséget kéni, talán többet hallanak arról, hogy ha önpusztító gondolataik vannak, arról beszélni kell. A fenti növekedésben az is közrejátszik, hogy egyre népszerűbb a chat szolgáltatásunk, és a tapasztalataink azt mutatják, a nagyon szélsőséges gondolatokat, nagyon mély félelmeket sokaknak könnyebb leírni, mint kimondani.”

Az öngyilkosság témája sokszor tabutéma, és sajnos a gyerekek körében elkövetett öngyilkosságokról szinte alig hallani. Főleg a felnőttekről szoktunk ezen a téren beszélni. Pedig nagyon fontos lenne, hogy elkezdjünk foglalkozni a fiatalkorúak mentális egészségével, amelyhez az is hozzátartozik, hogy az öngyilkosságokról is beszélünk. A nemzetközi statisztikai jelentésekből kiderül, hogy a 15–19 éves korúak körében növekszik az öngyilkosok aránya, és e korosztály körében nagyon gyakoriak az öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok is.

A Vonal tapasztalata alapján mik azok a dolgok, amik a fiatalokat erre az elhatározásra ösztönzik? Milyen problémák foglalkoztatják őket? Van összefüggés a családok elszegényedése, esetleges családi krízishelyzetek (válás) és a fiatalok öngyilkossági szándékosságának emelkedése között? Mit gondol erről?

„Az öngyilkosság gondolata nagyon sok tizenévest megkísért, egy nagy csalódás (első komoly párkapcsolat vége, barát árulása, szülők válása), egy a kialakuló identitást megkérdőjelező esemény (családi titok megismerése, felvételi kudarc) vagy elhúzódó beilleszkedési nehézségek és önértékelési zavarok könnyen odavezethetnek, hogy egy kamasz arra gondol, jobb lenne, nem lenni. Ha ilyenkor van hova fordulnia, nem kell a rossz érzéseket magában tartani, van mögötte egy stabil érzelmi háttér (szülők, kortárs kapcsolatok), akkor többségük hamar ki tud jönni ebből a rossz lelkiállapotból. De vannak, akiknél a negatív élmények egymást érik, a hangulatuk egyre romlik, kialakul a serdülő kori depresszió, ami a gyerek- illetve fiatalkorban elkövetett öngyilkosságok leggyakoribb előzménye.
A Kék Vonalban a legsúlyosabb, úgy is mondhatnám legijesztőbb beszélgetésekben, ahol tizenévesek félelmetes elszántsággal beszélnek arról, hogy egyetlen kiútnak az öngyilkosságot látják szinte mindig kiderül, hogy valamilyen rossz bánásmódnak, súlyos érzelmi és/vagy elhanyagolásnak és bántalmazásnak vagy szexuális visszaélésnek van kitéve a segítséget kérő. Fiatal felnőtteknél sokszor tapasztaljuk, hogy maga a bántalmazás évekkel korábban történt, de azóta sem sikerült feldolgozni.”

Ha egy gyermek, fiatal bajba kerül, akkor ma már számtalan segítséget tud keresni a Világhálón, de vajon talál-e? A Kék-vonal adta lehetőségek, vajon eljutnak-e információként hozzá?Mit tapasztal? A gyerekek tudnak a Kék-vonal létezéséről? Hogyan reklámozzák magukat?

„A Kék Vonal számai szájról, szájra terjednek. Sok-sok beszélgetés kezdődik úgy, hogy egy barátom, barátnőm, osztálytársam, unokatesóm adta meg a számot. Ez egyben csodálatos visszajelzés számunkra! Nagyon jó kapcsolatunk van a Gyermekjóléti Szolgálatokkal, akik tudnak segíteni, hogy vidékre is eljusson a hírünk. Örömmel tapasztaljuk, hogy az ország legkülönbözőbb, Budapesttől távol eső pontjaiból is megtalálnak minket a hívók. A fővárosban könnyebb dolgunk van, sokszor személyesen is eljuthatunk középiskolákba, családi rendezvényekre illetve a Budapesti Rendőr Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya is sokszor segítséget nyújt szolgáltatásaink népszerűsítéséhez. Annak ellenére, hogy folyamatosan csörögnek a telefonok, természetesen nem dőlhetünk hátra, mert a sok hívás egyáltalán nem biztos, hogy egyben azt is jelenti, hogy minden segítségre szoruló gyerek, tudja, hogy hívhat minket, és hogy hogyan tudunk segíteni. Ezért folyamatosan keressük az anyagi forrásokat az intenzív meghirdetésre, kiemelt célunk többek közt az állami gondoskodásban élő gyerekekhez eljuttatni szóróanyagainkat.”

Mit tapasztal? A hívások száma emelkedett-e az elmúlt évben? Volt-e esetleg kiemelkedő hónap, és annak vajon mi lehet az oka?

„A bejövő hívások száma 2008-óta (azóta vagyunk éjjel-nappal és mobilról is elérhetőek) folyamatos emelkedést mutat, a fogadott hívások száma is emelkedik, de sajnos lassabb ütemben (2010-ben kb 50ezer, 2011-ben 52ezer beszélgetés). Igény lenne vonalaink bővítésre, de az ezzel járó plusz telefonköltség és plusz emberi erőforrás költségeinek finanszírozására nehéz megoldást találni. A hónapok közötti ingadozást a vonalak telítettsége miatt nehéz érzékelnünk, de az elmúlt év statisztikái szerint a nagyjából tanév végén és elején volt egy-egy emelkedés. Ezek olyan időszakok, amikor sok minden történik - változik, akadhatnak megbeszélendő helyzetek bőven.”

Hogyan tud az alapítvány a gyermekeknek segíteni? A Kék-vonalnak milyen lehetőségei vannak a gyermekek problémáinak megoldására? Ha nagy a baj, konkrét segítséget tudnak-e nyújtani?

„A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány missziója 1993 óta változatlan, a gyerekeket meg kell hallgatni, a bajban segíteni kell őket, és a felnőtteket támogatni kell abban, hogy erre képesek legyenek. Két európai harmonizált telefonszámot működtetünk. A 116 111-es a Kék Vonal Ifjúsági és Gyerektelefon, egy lelki-segélyszolgálat, ingyenesen, anonim módon, 24 órában elérhető. A 116 000 egy krízistelefon, az Eltűnt Gyerekek Segélyvonala, ami a bajban lévő, veszélyeztetett, eltűnt, szökésben lévő, vagy szökést fontolgató, csellengő gyerekeknek és az értük aggódó felnőtteknek nyújt segítséget. A segítés legfőbb eszközei számunkra, a meghallgatás, az értő figyelem, az érzelmi támogatás, az együttgondolkodás, a megoldás közös keresése, ami sokszor információ átadással, a lehetőségek és veszélyek átbeszélésével egészül ki. Vannak olyan esetek is, ahol mindez nem elég, ahol egy bajban lévő, például egy családjában vagy iskolájában bántalmazott gyereknek konkrét segítségre van szüksége, mert egyedül nem tud változtatni a helyzetén. Ilyenkor a beszélgetés fontos eleme a lehetséges felnőtt segítők feltérképezése a hívó környezetében, illetve, ha elnyerjük a hívó olyan fokú bizalmát, hogy lemond anonimitásáról, akkor mód van az intervencióra, azaz arra, hogy mi keressünk a problémához illő segítséget a gyereknek. Ebben jó partnereink a Gyerekjóléti Szolgálatok.A telefonügyeletet napközben önkéntesek látják el, akiknek a képzését, szakmai támogatását pszichológusokból, szociálpedagógusból álló team biztosítja, éjszaka pedig megbízott pszichológusok, szociális szakemberek ülnek a telefon mellett.”

Honlapukon látható, hogy Kék-vonal chat szolgáltatást is működtetnek. Az interneten másik ilyen segélyszolgálatot szinte lehetetlen találni, akik ilyen lehetőséget is nyújtanak a fiataloknak. Ezzel mi volt a céljuk? Milyen gyakorisággal élnek ezzel a lehetőséggel, az Önökhöz fordulók? A chates lelkisegély-szolgálat mennyire elterjedt? Mi a tapasztalata?

„Külföldön több helyen is évek óta van több telefonszolgálatnak chatszobája is, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon hasznos, mert a kamaszok által ismert és kedvelt módja ez a lelki problémák megosztásának és a segítség kérésnek. Mi 2011-ben indítottuk ezt a szolgáltatást. Minden nap délután 17 és eset 21 óra között nyitva a chatszobánk és ritkán marad üresen.”

A Kék-vonal, számtalan segítési szolgáltatásán túl, említsük meg az „Elszöktem otthonról” szolgáltatásukat is. Milyen sikereik vannak? Került már eltűnt gyermek, ezen szolgáltatás segítségével haza? Mik a tapasztalatok?

„Kezdetektől érkeztek hozzánk megkeresések csellengéssel, szökéssel, gyerek eltűnéssel kapcsolatban, a 116 000-ás hívószámunk, ezeknek a segélykéréseknek szeretne nagyobb felületet adni. Volt amikor egy gyerek hazakerülésében tudtunk segíteni, máskor éppen abban, hogy az otthonról menekülő gyerek máshol kerülhessen biztonságba. Telefonálnak úton lévő gyerekek, akik családból, nevelőszülőktől vagy gyerekotthonból jöttek el, és tanácstalanok, hogy most hogyan tovább, és szülők, hozzátartozók is. Ez utóbbi esetben a keresés lehetőségeinek átgondolása, az érzelmi támogatás és a közös gondolkodáson túl segíteni tudunk a rendőrséggel vagy adott esetben külföldi szervezetekkel, hatóságokkal való kapcsolattartásban is.”

Ezen riportot számtalan kérdéssel és válasszal tudnánk még részletezni, de az adott válaszok mindenképpen döbbenetesek, és elgondolkoztató tények.

Fontos megjegyezni, hogy a Kék-vonal Gyermekkrízis Alapítvány non-profit civil szervezet, pályázatokból és adományokból tartja fent magát. Évről évre fontos bevételük, a személyi jövedelem adóból felajánlható 1 %. Ezért várják a felajánlásokat az alábbi Adószámon:18058118-1-43.
Az Alapítványról, és a chat szolgáltatásról, bővebben tájékozódhat:

www.kek-vonal.hu

Várják a bajba jutott gyermekek, fiatalok hívását a nap 24 órájában a 116-111-es telefonszámon. És az eltűnt, vagy szökni készülők hívását is a 116-000-ás telefonszámon.

Bicske,2012.jan.19.





Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.