Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. December 07. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Az utolsó élő elődöntőhöz érkezik pénteken a Fölszállott a páva

Az utolsó élő elődöntőhöz érkezik pénteken a Fölszállott a páva

Az utolsó élő elődöntőhöz érkezik a Fölszállott a páva 5. évada péntek este a Duna televízióban:

az újabb tizenkét produkció bemutatkozását követően kialakul a középdöntő teljes mezőnye - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóosztálya az MTI-vel.

A Hagyomány összeköt! mottóval ezúttal felnőttek számára megrendezett népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor eddigi három elődöntőjéből hat-hat produkció már továbbjutott a középdöntőbe. A Duna televízióban pénteken 20 óra 15 perctől látható negyedik élő elődöntőből újabb hat produkció jut tovább.

Az MTVA és a Hagyományok Háza közös műsorában továbbra is 4 kategóriában állnak a zsűri elé: énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncos párok; néptáncegyüttesek. Az elődöntőkben minden kategóriából 3-3 produkciót láthatnak a nézők.

Ezen a héten Barati-Brencsák Barbara és Kurinszki Márk (Nyíregyháza), Gellén Péter (Szentendre), Marosy Gerda és Józsa Tamás (Budapest), az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes (Szombathely), az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes (Nagyida), a Tatrospart Néptánccsoport (Gyimesközéplok), Veres Mihaela (Szombathely), Borbáth Szilveszter (Vargyas), Gaál Kinga Magdolna (Dunakeszi), a Pósfa zenekar (Gelle), Juhász András (Békéscsaba) és Csenki Zalán (Szeged) produkcióját láthatja a közönség.

A zsűri a 4 kategória legmagasabb pontszámot elért versenyzőit juttatja tovább, összesen 4 produkciót, azonban további kettő is továbbjut a középdöntőbe, őket a zsűri a műsor végén szabadkártyával ajándékozza meg. A 6 továbbjutó produkció a középdöntők során már a nézők szavazatára is számíthat.

A negyedik, és egyben utolsó élő elődöntő extra fellépője Berecz András Kossuth-díjas mesemondó lesz, aki két fiával, Istvánnal és Mártonnal áll színpadra. A műsorban az erdélyi Küküllő-mente varázslatos vidékének zenéjét és táncát idézik meg. Berecz István, az első évad táncos kategóriájának győztese, a későbbi gyermek évad zsűritagja és Berecz Márton együtt énekel, István táncosként is fellép a budapesti Czifra Táncegyüttessel, amelyhez csatlakozik a 73 éves küküllődombói Gilyén Miklós is, aki Berecz András szerint a műfaj utolsó nagy mohikánja.

A Fölszállott a páva zsűrijének elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze. Idén is szerepel a bírálók között Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes és Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa. Visszatér a zsűribe Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke és Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus is.

A Fölszállott a páva új évadában a területi válogatókról 48 produkció jutott tovább az elődöntőkbe, amelyeket november 17-től élőben sugároz a közmédia. A középdöntőket december 15-én és 22-én, a döntőt december 29-én rendezik, ahol a 4 kategóriagyőztes mellett a közönség is kiválasztja 2017 legjobb produkcióját.

A Fölszállott a páva műsorvezetői Novák Péter és Morvai Noémi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során