Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 03. 07:32, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Az összes rendőrt bevethetik, ha kritikus lesz a helyzet

Az összes rendőrt bevethetik, ha kritikus lesz a helyzet

A kormány arra kér minden szervezetet, intézményt és egyházat, hogy lehetőség szerint nyissák meg az összes olyan helyiséget, ahol a hajléktalanok fűtött helyen vészelhetik át a rendkívüli hideget.

Közölte a kormányszóvivő csütörtökön.

Giró-Szász András a Parlament előtt, a szabadban tartott kihelyezett kormányszóvivői sajtótájékoztatón ugyanakkor azt mondta: a hatóságok számításai szerint „minden hajléktalan számára lehetővé válik, hogy akár melegedőben, akár egyéb menhelyen fedett helyre vonulhasson a zord időjárás időszakában”.

A kormányszóvivő a lakosságot arra kérte, jelzéseikkel, bejelentéseikkel segítsék a hatóságok, így a rendőrség és a mentőszolgálat munkáját. A kormány azt szeretné – mondta –, ha társadalmi összefogás jönne létre a kormányzati, önkormányzati karitatív és egyházi szervezetek között annak érdekében, hogy mindenkit meg tudjanak védeni az időjárás viszontagságaival szemben.

Utalt arra, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat péntektől 11 megyében rendelt el elsőfokú figyelmeztető jelzést, és emlékeztetett arra is, hogy a kormány az elmúlt időszakban sok, hajléktalanellátást szolgáló intézmény felújítását rendelte el.

A rendőrség már megtette a szükséges intézkedéseket

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, hogy a rendkívüli hideggel kapcsolatban a rendőrség már megtette a szükséges intézkedéseket, és az országos főkapitány külön tervben határozta meg a rendőri szerveknek, illetve valamennyi rendőrnek a speciális feladatokat. Mint mondta, szükség esetén a rendőrség teljes, mintegy 48 ezres személyi állománya bevethető, amennyiben azt a „kritikus helyzet” megkívánja.

Közölte, kifogástalan műszaki állapotban vannak azok a technikai eszközök – köztük különleges terepjárók, nehézgépjárművek – is, amelyeket ilyen kritikus helyzetben be lehet vetni. Bejelentette, hogy mostantól kezdve öt helikopter is állandó készenlétben áll.

Mindent megtesznek

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában egyetlen olyan esetről sem tudnak Magyarországon, ahol „egyértelműen és bizonyíthatóan a hideg okozta volna valakinek a halálát”. Hozzátette, továbbra is mindent megtesznek azért, hogy senki se haljon meg a hideg miatt.

A szóvivő ennek érdekében arra kért mindenkit, figyeljenek jobban oda azokra, akik esetleg nem tudnak magukról gondoskodni. Jelezte, hogy az elmúlt órákban már több olyan bejelentést kaptak, amikor szomszédok hívtak segítséget rossz egészségi állapotban lévő emberekhez. Mint mondta, ilyen esetekben a mentőszolgálat gondoskodik a kórházi elhelyezésről.

Arra is figyelmeztetett: a szén-monoxid-mérgezés veszélyét növeli, hogy a hideg miatt sokan „barkácsolt” fűtési eszközöket használnak.

Győrfi Pál elmondta, a mentőszolgálat 743 mentőegysége mellett a speciális, négykerék-meghajtású autóikat is készenlétbe állították, és az ország hét légi bázisán lévő mentőhelikoptereket is be tudják vetni szükség esetén, például a nehezen megközelíthető települések elérésére.

Tűzifát osztanak Szikszón

A rendkívüli időjárási helyzetre tekintettel 46 család tűzifa-támogatásáról döntött azonnali hatállyal Füzesséri József (független), Szikszó polgármestere, a rászorulóknak csütörtökön és pénteken szállítják ki a családonkénti öt-öt mázsa tüzelőt – mondta Maros Éva. Közölte azt is: a Szikszói Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ családgondozó és gyermekjóléti munkatársai helyzetfelmérést végeztek a napokban, és a város 46 családjánál találtak olyan körülményeket, amelyek szükségessé teszik az azonnali beavatkozást.

200 ezer tonna takarmány

A téli hideg és a sokáig megmaradó hótakaró megviseli a több tízmilliárd forint értékű magyar vadászható és védett vadállományt is, szakértők szerint a mostoha időjárási viszonyok között elsősorban arra kell figyelni, hogy az etetőkből ne fogyjon ki a takarmány: telente a társaságok összesen mint 200 ezer, ezen belül csaknem 100 ezer tonna szemes, 22 ezer tonna szálas, 60 ezer tonna lédús takarmánnyal és 6 ezer tonna táppal látják el a vadállományt.

10-12 Celsius-fokban

Tavaly mintegy négyszázan haltak meg kihűlés következtében, a halálesetek több mint a fele belső térben, 10-12 Celsius-fokos hőmérsékleten történt – mondta Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese csütörtökön Budapesten.

Mint a sajtótájékoztatón kifejtette: ilyen rendkívüli, tartós hideghullámra legutóbb 1987-ben volt példa. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint egyre hidegebb időre kell készülni. Ez ellen viszont nemcsak a szabad levegőn, hanem a belső térben is védekezni kell, amennyiben ugyanis a belső hőmérséklet tartósan 14 fok alatt van, az hozzájárul az emberi szervezet kihűléséhez – tette hozzá Páldy Anna.

Félméteres hó is lehet

Péntek déltől erős havazást és szélvihart prognosztizál az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az ország területére; vasárnap estére helyenként akár félméteres is lehet majd a hó. Az OMSZ csütörtök délutáni tájékoztatása szerint egy mediterrán ciklon hatására péntek délelőtt az ország déli részén havazás kezdődik, amely lassan észak, északkelet felé terjeszkedik, majd szombatra virradó éjszaka a Kárpát-medence északnyugati részére is átterjed. Vasárnap délelőttől – nyugatról indulva – kezd majd megszűnni a hóesés.

Az OMSZ közleménye szerint vasárnap estére a hó vastagsága a jelenlegi számítások szerint a Dunántúl délkeleti részén és az Alföldön várhatóan 30-50 centiméter között alakul, a legkevesebb, 3-10 centiméternyi hóra északnyugaton lehet számíthat, a főváros térségében pedig 15-25 centis hó várható.

Szombaton a megerősödő északi, északkeleti szél a középső országrész kivételével többfelé okozhat hófúvást, a legerősebb szél a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti országrészben várható (50-70 kilométer/órás). Hófúvásokra még vasárnap is számítani kell, továbbra is főként északkeleten és a Nyugat-Dunántúlon.

Hétfőn újabb mediterrán ciklon érkezése várható, de már kevesebb hó valószínű. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint folytatódik a nagyon hideg idő, legalább tíz napig lényeges enyhülés nem lesz. Pénteken mínusz 5 és mínusz 18 fok között alakul a hőmérséklet, a leghidegebb hétfőn várható. Az előrejelzés szerint mínusz 16 és 21, egyes helyeken mínusz 25 fok is lehet a leghidegebb hőmérséklet.

Felmérték a veszélyeztetettek körét

Melegedőpontokat alakítanak ki Somogy megyében a rendkívüli hideg miatt az állami fenntartású intézmények egy részében, a kormányhivatal népegészségügyi szakemberei pedig számba vették a településeken élő hajléktalanokat, betegeket, terhes nőket és a művesekezelésre szoruló embereket.

Az egyházak is segítenek

A Magyar Református Szeretetszolgálat teajárattal és tűzifával segít a nagy hidegben, a Magyarországi Evangélikus Egyház szeretetszolgálata pedig meghosszabbított nyitva tartással üzemelteti menhelyeit; van, ahol a katolikus egyházközségekkel közösen adnak segítséget – közölte a református és az evangélikus egyház sajtószolgálata csütörtökön az MTI-vel.

Hozzájárulás nélkül is kezelhetők

Az állampolgárok életét, testi épségét közvetlenül fenyegető veszély esetén az adatkezelő akkor is kezelheti az érintettek személyes adatait, ha ehhez még nem járultak hozzá, mivel a beleegyezésük beszerzése a körülmények, például a szélsőséges időjárás miatt nem lehetséges – állapította meg Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke.

Péterfalvi Attila az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: a jelenlegi és az elkövetkező napokban várható rendkívül hideg időjárásra tekintettel szükségessé válhat a fogyasztók személyes adatainak azonnali továbbítása a közüzemi szolgáltatóktól a segítségnyújtásban közreműködő állami és önkormányzati szervekhez a rászorulók életének és testi épségének megóvásáért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.