Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 03. 19:24, hétfő | Külföld
Forrás: http://mno.hu

Az évszázad árvize jön

Az évszázad árvize jön

Magyarországon az elmúlt ötven év legsúlyosabb dunai árvizére számítanak a szakemberek. A technikai és a humán erőforrás is rendelkezésre áll a hazai védekezésre, négyóránként tájékoztatást adnak az embereknek.

– Az elmúlt napok esőzései miatt komoly árhullám alakult ki a németországi és csehországi folyókon, így a Duna vízgyűjtő területén is.
– 860 centiméter környékén tetőzhet a Duna Budapesten.
– Közép-Európa többi részén is gondokat okoz a magas vízállás.
– Passaunál ötszáz éves rekordot döntött a Duna, Ausztriában vasútvonalakat mosott el a folyó.
– Prágában az óváros víz felett tartásáért küzdenek.
– Pintér: Két megyében van rendkívüli árvízvédelmi készültség.
– Budapesten egyelőre másodfokú a készültség, az alsó rakpartokat várhatóan kedden zárják le.

Hétfőn megkezdődött Szentendrén annak a mobil árvízvédelmi falnak az építése, amely a belvárost védi a Duna áradásától – közölte Kádár Kristóf, a polgármesteri hivatal kommunikációs vezetője az MTI-vel. A munkálatok hétfőn és kedden, fokozatosan zajlanak, a gátat tíz ember 8 óra tudja összeállítani. A kommunikációs vezető kiemelte: először kerülhet éles helyzetbe az új mobilgát, amely a terheléses próbát már sikerrel vette. A 333 méter hosszúságban felépülő mobil védelmi rendszer teljes magassága a mértékadó árvízszint fölött 1,35 méterrel végződik. „Ez a 2006-os árvíz szintjét mintegy 70 centiméterrel haladja meg, és szükség esetén tovább magasítható” – tette hozzá.

Szentendrén péntek estére várják a Duna tetőzését, a folyó vízállása a várakozások szerint – mintegy 7,5 méterrel – a 2006-os szint közelében lesz.

Több körzetben emelte az árvízvédelmi készültség szintjét az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság – olvasható az igazgatóság honlapján hétfőn közzétett összefoglalóban. Este hat órától a Dunán Esztergomnál, Komárom és Almásfüzitő térségében, továbbá a Mosoni-Duna és a Rábca térségében Kunszigetnél és Abdánál elsőről másodfokúra emelték a készültséget. Hasonló intézkedés lépett életbe a Rába mentén Ikrény és Rábapatona körzetében, a Győr–Koroncó árvízvédelmi szakaszon, valamint Mérgesnél – írták. (MTI)

A németországi Passaunál a Duna vízállása meghaladta az 1501-ben feljegyzett 1220 centiméteres történelmi csúcsot hétfőn, és Budapesten is elérheti a 2002-ben mért 860 centiméteres rekordértéket. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság összesítése szerint Passaunál legutóbb 2002-ben volt rendkívül magas, 1038 centiméteres a Duna vízszintje, a mostani előrejelzések alapján akár 1240 vagy annál magasabb vízállás sem zárható ki.

Nagybajcsnál a Szigetközben 2002-ben 875 centimétert mértek. A jelenlegi számítások szerint az idén itt várhatóan nem születik újabb vízállási rekord, ugyanis 840, legfeljebb 860 centiméteres tetőzést várnak a szakemberek. Komáromnál a korábbi rekord vízmagasságnál alacsonyabb érték várható. Az is elképzelhető, hogy végül néhány centivel mégis megdől a 2002-ben beállított rekord. Itt abban az évben 801 centiméteren tetőzött a folyó, most 780 centiméteres vízállást becsülnek a szakemberek, de akár 805 centiméteres vízszint is lehet.

Az eddigi legmagasabb vízállás Esztergomban 771 centiméter volt 2002-ben. Itt most a 2006-os, 766 centiméteres vízszintnél is alacsonyabb értéket várnak. A jelenlegi előrejelzés szerint a 740 centiméteres szint közelében tetőzhet majd a Duna. A mostani becsléshez képest akár 25 centiméterrel kevesebb vagy több is lehet majd a tényleges vízszint. Nagymarosnál most 685 centiméteres – legfeljebb 715 centiméteres – vízszintet várnak a szakemberek, amely épp egy centiméterrel több, mint a 2002-ben mért rekord.

Budapesten 2006-ban 848, 2002-ben pedig az eddig mért legmagasabb szinten, 860 centiméteren tetőzött a Duna. A jelenlegi számítások szerint Budapestnél is megközelíti, s akár meg is haladhatja a legutóbbi rekordértéket a Duna vízállása. (MTI)

A budapesti városnéző sétahajó kivételével hétfőtől bizonytalan ideig nem közlekednek a fővárosból induló, illetve oda érkező személyszállító kiránduló vízi járművek a Duna magas vízállása miatt – közölte az üzemeltető Mahart PassNave Személyhajózási Kft. a honlapján. Tájékoztatásuk szerint a Budapest és Bécs között menetrendszerűen közlekedő nemzetközi szárnyashajó helyett júniusban hétfőtől csütörtökig autóbusszal szállítják az utasokat, az árvíz elhúzódása esetén a jövő héttől törlik a járatot.

Hétfőtől határozatlan ideig sem Esztergomba, sem Szentendrére nem járnak a kirándulóhajók, míg a zenés-táncos esti sétahajók, illetve a Vigadó tér és a Margitsziget között közlekedő sétahajók szerdától nem indulnak el a magas vízszint miatt. Szombaton és vasárnap a Budapest-Visegrád-Esztergom vonalon egyébként menetrendszerűen közlekedő szárnyashajókkal sem lehet majd utazni, mint ahogy töröltek egy június 8-i solti szárnyashajóprogramot is. A Duna Corso városnéző sétahajó egyórás programjára egyelőre válthatók jegyek – olvasható a személyhajózási cég honlapján. (MTI)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -