Városlista
2021. május 6, csütörtök - Ivett

Hírek

2012. Február 09. 13:26, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az elhúzódó válság ráerősíthet az arany piacára

Az elhúzódó válság ráerősíthet az arany piacára

Úgy tűnik, hogy a kedvezőtlen világgazdasági környezet és a globális pénzügyi rendszer bizonytalansága ellenére az aranyba fektetők továbbra is jól járhatnak.

Szakértők szerint az arany mint befektetési lehetőség értékállóságának köszönhetően egyre inkább felértékelődik.

Az aranyár növekedését látva a magánbefektetők körében is egyre nagyobb érdeklődés érzékelhető a nemesfém iránt, mely az elmúlt időszakban az aranyra specializálódott (arany alapú) befektetési alapok keresletében is megmutatkozott – mondta Számadó Éva a CIB Befektetési Alapkezelő értékesítési vezetője. Az elhúzódó válság erre csak ráerősíthet.

2001 áprilisa óta az arany tőzsdei ára több mint hatszorosára növekedett. A nemesfém jelentőségét jól mutatja, hogy egyre nagyobb teret kap a jegybanki tartalékok képzésében is. Beszédes adat, hogy több mint két évtized után a világ jegybankjainak aranykereslete meghaladta az eladásokat. Nyugat-Európában és Észak-Amerikában a tartalékokon belül átlagosan 40 százalék az arany súlya. Az arany árának folyamatos csúcsdöntéseit látva egyre több magánbefektető választja ezt a befektetési formát. A fokozódó kereslet növekedés a kínálat bővüléséhez, illetve az aranyár emelkedéséhez vezethet.

Az arany unciánkénti ára 2009 szeptemberében lépte át a lélektani 1 000 dollárt. Ezen a ponton kérdésessé vált, hogy emelkedhet-e még, illetve meddig emelkedhet az arany ára. Két évvel később az arany unciánkénti ára meghaladta az 1 900 dollárt. Napjainkban nem is az a kérdés, hogy emelkedhet-e még az árfolyam, sokkal inkább az, hogy mikor, milyen áron érdemes beszállni az aranyba. A CIB szakértői szerint az aranybefektetések iránti kereslet fennmaradása várható, köszönhetően annak, hogy az anyagi stabilitás szimbóluma mellett, az arany egyfajta „menekülő eszközként” is funkcionál a befektetések világában.


OrientPress Hírügynökség

Címkék: arany, válság

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 06. 18:01, csütörtök | Belföld

Péntek éjfélig várják a 16-18 évesek regisztrációját

Péntek éjfélig várják a 16-18 évesek regisztrációját a vakcinainfo.gov.hu-n - emelte ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

2021. Május 06. 17:04, csütörtök | Belföld

Tízből hét magyar elégedett a vakcinák beszerzésével

A magyar felnőtt lakosság masszív többsége, 72 százaléka elégedett a kormány oltóanyag-beszerzési stratégiájával a koronavírus-járvány alatt

2021. Május 06. 15:02, csütörtök | Belföld

Láncra vert három kiskutyát és egy macskát, majd elköltözött a nő

A gyanú szerint egy 43 éves erdőkertesi nő láncra kötve bezárt három kistestű kutyát és egy macskát, majd elköltözött. A gödöllői nyomozók most fejezték be a 2018-as büntetőügyet.

2021. Május 06. 13:54, csütörtök | Belföld

Augusztusig maradnak a korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek

Augusztusig biztosan fennmaradnak a koronavírus-járvány miatti korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.