Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Július 18. 08:00, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Az Egyesült Államok segíti az új ukrán rendőrök képzését

Az Egyesült Államok segíti az új ukrán rendőrök képzését

Az ukrán kormány úgy döntött, hogy teljes egészében lecseréli a rendőrség korábbi állományát, és újonnan kiképzett rendőröket állít szolgálatba, ebben az Egyesült Államok támogatja.

Mondta William R. Brownfield, az amerikai külügyminisztérium kábítószer-védelmi és rendészeti helyettes államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Az amerikai helyettes államtitkár kifejtette: az ukrán kormány nem tud ellenőrzést gyakorolni az ország teljes területe felett, különösen Kelet-Ukrajnát nem kontrollálja. Ukrajna nagyon összetett helyzetben van, ennek egyebek mellett az is az oka, hogy "egy Ukrajnán kívüli szereplő" akarja befolyásolni az ukrajnai helyzetet.

William Brownfield közölte: az ukrán állam nem hatékony, nem jól működő bűnüldöző szerveket örökölt, és az Egyesült Államok együttműködik az ukrán kormánnyal ezek megreformálásában. Az ukrán kormány úgy határozott, a rendőrség korábbi állományát leszereli, és újat állít szolgálatba, ez azonban időigényes feladat, nem lehet azonnal eredményeket várni - vélekedett. Hozzáfűzte: kedden Odesszába látogat, ahol részt vesz a régi és az új rendőri állomány hivatalos cseréjén.

Azt mondta, Odessza nem az első város, ahol kicserélődik a teljes rendőri állomány, és az új rendőröket eddig nagyon jól fogadta a lakosság, Ígéretesnek tűnik a folyamat, de nem szabad elbizakodottnak lenni, a hétköznapokban mutatkozik majd meg, hogy mennyire lesz sikeres ez a lépés.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy az ukrán kormány azt szeretné, ha a régi állomány tagjai teljesen visszavonulnának a szolgálattól, de akik mindenképpen maradni akarnak, jelentkezhetnek az új állományba, és ugyanazon a kiképzésen kell részt venniük, mint az új rendőröknek. Az ukrán kormány a rendőri állomány azon részével kezdte meg ezt a reformot, amely közvetlen kapcsolatban áll a lakossággal, hogy meggyőzzék az embereket: a rendőrség ezentúl teljesen más lesz, mint korábban volt - magyarázta.

William Brownfield a romániai helyzettel kapcsolatban azt mondta, hogy minden országban, így az Egyesült Államokban is problémát jelent a korrupció, a fontos kérdés az, hogy miként lépnek fel ellene, megvannak-e az ehhez szükséges intézmények.

Victor Ponta román kormányfő ellen június elején bűnvádi eljárást kezdeményezett a korrupcióellenes ügyészség, azóta Klaus Iohannis államfő többször kifejtette: elfogadhatatlan az ország megítélése szempontjából, hogy a kormányt egy korrupciógyanúba keveredett politikus vezesse. Ponta azonban ártatlannak mondja magát.

Az amerikai helyettes államtitkár az európai határőrizettel összefüggésben arról beszélt, hogy a bevándorlás kétségkívül jelentős kihívás az EU és az Egyesült Államok számára is, ezért fontos fenntartaniuk a párbeszédet, mert bár nem kell feltétlenül ugyanazokat a lépéseket alkalmazniuk a kérdésben, sokat tanulhatnak egymástól.

A helyettes államtitkár, aki a budapesti Nemzetközi Rendészeti Akadémia (ILEA) fennállásának 20. évfordulója alkalmából érkezett Magyarországra, elmondta: az ILEA elmúlt húszéves működése valódi sikertörténetnek bizonyult, és ez nagy részben a magyar kormány támogatásának köszönhető. Emlékeztetett: 20 évvel ezelőtt, amikor a kelet-közép-európai térség nagy változásokon ment keresztül, az Egyesült Államok úgy döntött, hogy együttműködést alakít ki a régióval. azért nyitották meg az első ILEA-t Budapesten, mert Magyarország mutatta a legnagyobb érdeklődést az Egyesült Államok által kínált lehetőség iránt, a magyar kormány volt a leginkább nyitott az együttműködésre. "Míg a többi ország válasza talán volt, a magyar kormányé igen", míg a többi ország azt mondta, "talán holnap", a magyar kormány azonnal cselekedni akart - mondta.

Közölte: a budapesti volt az első ilyen intézmény, ma már öt működik szerte a világon.

Az akadémiák célja a bűnüldözéssel kapcsolatos intézményépítés támogatása, a bűnüldöző szervek állományának képzése és az országok közötti együttműködés erősítése - magyarázta. Hozzátette: mivel a bűnözés, a nemzetközi szervezett bűnözés nem szűnt meg az elmúlt két évtizedben, az ILEA tevékenysége ma is éppolyan fontos, mint a megnyitásakor volt.

Címkék: amerika, rendőrség, ukrán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.