Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Október 17. 14:29, hétfő | Kék hírek
Forrás: HírTV

Az adóhatóság vizsgálja az uzsorásokat

Az adóhatóság vizsgálja az uzsorásokat

Hat olyan budapesti, illetve Pest megyei embert vizsgálnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai, akik több esetben adtak kölcsön embereknek 50 százalékos kamatra nagyobb összegeket.

Hat olyan magánembert vizsgálnak a NAV munkatársai, akik 20-40 esetben adtak kölcsön más magánembereknek készpénzt 50 százalékos kamatra. A kölcsönadott összegek 72 ezer forinttól egészen 9 millió forintig terjednek. Az eddigi vizsgálatok alapján kiderült, hogy az emberek, akik hirdetés vagy ismerősök útján jutottak el az uzsorásokhoz, ingatlanjaik megmentése érdekében vettek föl uzsorakölcsönöket rövid, 2-3 hónapos futamidőre.

A közjegyző által hitelesített szerződésekben kamatot nem tüntettek fel, de hitelösszegként nem a ténylegesen kölcsönadott, hanem a kamattal terhelt összeg szerepelt, és ennek erejéig az adósok ingatlanjaira jelzálogot jegyeztettek be.

Az uzsorások a fenyegetésektől sem riadtak vissza, ha egy-egy adós nem tudott fizetni. Olyan eset is előfordult, hogy egy hitelközvetítéssel foglalkozó társaság tulajdonosa a cégéhez forduló ügyfeleket a banki kölcsön elbírálásáig illetve folyósításáig 12-20 százalékos kamatra adott magánhitellel segítette ki.

A tulajdonos a magánkölcsönhöz a kamatkikötés mellett szerződési díjat és folyósítási jutalékot is felszámított, így pluszbevételhez jutott, mert a pénzintézetek természetesen a hitelközvetítőnek járó jutalékot megfizették a társaságnak. Az ügyek vizsgálatát nehezíti, hogy a kölcsönöket fölvett adósok többnyire megfélemlített emberek, akik sok esetben nem mernek nyilatkozatot tenni. A kölcsönt nyújtó magánemberek a kölcsönökből származó jövedelmeket nem vallották be és adót sem fizettek utána. Mindezzel esetenként több tízmillió forinttal károsították meg az állami költségvetést. (rá)

HavariaPress

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.