Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Május 22. 10:21, szerda | Külföld
Forrás: http://www.anna.hu/

Angelina Jolie orvosa is nyilatkozott

Angelina Jolie orvosa is nyilatkozott

Angelina Jolie anyjának mellrákja volt, de petefészekrákban hunyt el, anyai nagyanyjának ugyancsak petefészekrákja volt..

Angelina Jolie anyjának mellrákja volt, de petefészekrákban hunyt el, anyai nagyanyjának ugyancsak petefészekrákja volt, és ez erős bizonyítékul szolgált az öröklött, genetikus kockázatra, ami alapján a színésznő mindkét egészséges mellét eltávolíttatta, hogy megelőzze a betegség kialakulását - közölte szerdán Jolie orvosa.


A 37 esztendős Jolie kedden hozta nyilvánosságra, hogy benne is megtalálható az a BRCA1 gén, amelynek következtében nála is nagyon magas a kockázata a mellrák és petefészekrák kialakulásának. Ezt megelőzendő az elmúlt hónapokban kettős melleltávolításon, majd helyreállító műtéten eset át - mondta el az AP hírügynökségnek nyilatkozó Kristi Funk, a színésznő orvosa.

Funk, aki egy Beverly Hills-i klinikán - a Pink Lotus Breast Centerben - kezelte Jolie-t, a kórház honlapján tette közzé az eljárás részleteit. A beszámolóban nem említette, hogy Jolie mikor szembesült azzal, hogy a hibás gént hordozza. A családi kórtörténet miatt azonban bármilyen egészségbiztosító feltételei szerint jogosult volt a genetikai vizsgálatra - jegyezte meg a doktornő.

Az továbbra sem derült ki, hogy a dupla masztektómia után a petefészek-eltávolításra is sor kerül-e a színésznőnél. Bár Jolie a The New York Timesban megjelent írásában úgy fogalmazott: "a mellekkel kezdte", mivel a mellrák jelentette a komolyabb, 87 százalékos kockázatot.

Egy külső szakértő, Charis Eng, a Cleveland Klinika genetikus specialistája szerint az ilyen hibás génnel rendelkező nők számára gyakran javasolják a petefészek-eltávolítást, általában 40 év körül, miután már szültek. Eng hangsúlyozta: a mellek és a petefészek eltávolítása minimalizálja a betegség kialakulásának kockázatát.

Funk a művésznőn végrehajtott műtétek leírása mellett hangsúlyozta, hogy Jolie élettársa, gyermekeinek apja, Brad Pitt minden alkalommal ott volt, amikorra a színésznő magához tért az altatásból, és "kéznél volt" minden műtétnél is.

Az orvos azt is megemlítette, hogy négy nappal a dupla masztektómia után már ereje teljében, munkában találta Jolie-t, aki otthonában két falat borított be egy új rendezői munkája storyboardjának vázlataival.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -