Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 31. 14:17, csütörtök | Belföld
Forrás: mno

Amit tudnod kell(ene) a Windows 8-ról

Amit tudnod kell(ene) a Windows 8-ról

Jelszavak helyett képek, Windows pendrive-on, fejlett antivírus megoldás - jelentősen bővül az új redmondi OS. Részletek cikkünkben.

Ha valaki még emlékszik, miért „késett” annyit a Windows Vista, akkor pontosan tudja, hogy a 2000-es évek elején elindított Megbízható Számítástechnika Kezdeményezés (Trustworthy Computing Initiative) okolható a csúszásért. Akkoriban döbbent rá a Microsoft, hogy mennyire elengedhetetlenül fontos az operációs rendszer magas fokú biztonsága; az azóta debütált OS-ek mindegyike tovább gazdagodott e téren. Nincsen ez most, a Windows 8 megjelenésének küszöbén sem másként.

Nézzük meg, mire számíthatunk e téren, annak figyelembevételével, hogy noha az év végi debütálás már nincsen messze, az operációs rendszer nincsen kész állapotban, így a végleges termékben lehetnek eltérések a mostani állapothoz képest!

Alapvető biztonsági képességek
Az itt felsorolt funkciók minden Windows 8 részét képezik.

UEFI Secure Boot támogatás
A BIOS-t leváltani hivatott megoldás fontos biztonsági eszköz az új operációs rendszer tárházában. Engedélyezett állapotban gyakorlatilag teljesen ellenállóvá teszi az adott gépet az alacsonyszintű malware-ek, mint például a rootkitek ellenében. Secure Boot során ugyanis az operációs rendszer minden egyes boot komponens digitális aláírását hitelesíti, így nem bújhat meg titkos kártevő (feltéve, ha abba nem tudnak beépíteni ideig-óráig elfogadottnak tartott hitelesítést). Ha a rendszerindítás során felbukkan egy nem hiteles driver, akkor a Windows Recovery Enviroment megkísérli megjavítani az inkriminált összetevőt, így még fertőzés esetén is nagyon nagy az esély arra, hogy a bejutott malware végül nem tudja kifejteni ártó hatását.

SmartScreen filter
Az Internet Explorerben megjelent technológiát terjesztette ki a Microsoft a teljes operációs rendszerre. Az NSS Labs tesztjei szerint a modern böngészők közül ez a képesség tudja legjobban észlelni és blokkolni a közösségi malware-eket. Az URL és file/alkalmazás reputációs rendszerekre alapuló funkció révén a jelszóhalász és közösségi környezetben terjedő fenyegetések illetve a letöltött állományok kerülnek ellenőrzésre és blokkolásra. Találat esetén figyelmeztetést kap a felhasználó, és akkor is figyelemfelkeltő üzenettel találkozik, ha olyan file-t szerzett be, aminek értékelése még nem szerepel a rendszerben.

Integrált antimalware / Windows Defender
A Windows-t jól ismerőknek nem újdonság utóbbi; a Windows Defender az új operációs rendszerben a Microsoft Security Essentials antivírus képességeivel gyarapodott. A teljesítmény tekintetében is továbbfejlődött funkció kevesebb erőforrásigény mellett végzi hatékonyabban feladatát.

És a java még csak most jön - képalapú azonosítás jelszavak helyett, titkosítás, Windows pendrive-on - kattintson a folytatásért!

mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.