Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Május 05. 07:51, csütörtök | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Amerikai előválasztás - Trump maradt a republikánusok egyedüli elnökjelölt-aspiránsa

Amerikai előválasztás - Trump maradt a republikánusok egyedüli elnökjelölt-aspiránsa

Bejelentette a republikánus John Kasich ohiói kormányzó helyi idő szerint szerda délután, hogy felfüggeszti kampányát, és végleg kiszáll az amerikai elnökjelöltségért folytatott küzdelemből.

Ezzel a Republikánus Pártban a milliárdos New York-i üzletember, Donald Trump maradt az egyetlen pályázó az elnöki posztra.
Kasich - miután törölte valamennyi aznapi programját Washingtonban - magánrepülőgépen visszautazott Ohio állam fővárosába, Columbusba, és ott tartott sajtóértekezletén tette meg bejelentését. Érzelmesen, nemegyszer elcsukló hangon beszélt, és a kampánytól, az elnökjelöltségért folyó küzdelemtől már kedden elbúcsúzó Ted Cruz texasi szenátortól eltérően nem magát helyezte előtérbe, hanem mindazon tapasztalatokat, amelyekkel - mint mondta - a kampányban gazdagodott, s amelyeket a jövőben hasznosítani is kíván.

"Elmondani sem tudom, milyen sokat jelent nekem, hogy szeretett Ohióm polgárai segítettek és bíztak bennem. Ezt most kormányzóként szeretném továbbra is meghálálni" - fogalmazott a szűkebb pátriájában népszerű és elismert politikus. "A kampányban szerzett tapasztalataim, találkozásaim honfitársaimmal és a történetek, amelyeket elmondtak nekem, engem is megváltoztattak" - mondta el-elcsukló hangon John Kasich. Konkrét eseteket felidézve búcsúzott az elnökjelöltségért folytatott kampánytól.

Az ohiói kormányzónak számszerűleg már régóta nem volt lehetősége a Republikánus Párt elnökjelöltségének elnyerésére: mindössze egyetlen előválasztást nyert meg, ezt is a szűkebb hazájában, és összesen 153 delegátus támogatta őt a 2472-ből. De lapinformációk szerint abban reménykedett, hogy egy nyílt versenyes elnökjelölt-állító országos konvención a pártelit őt választhatja konszenzusos jelöltnek.

Mostani döntése váratlan volt, a keddi indianai előválasztások éjszakáján ugyanis még azt ígérte, hogy nem adja fel. Szerdai bejelentésével ő lett a tizenhatodik elnökjelölt-aspiráns a republikánus táborban, aki visszavonult a küzdelemtől.

Az ohiói kormányzóval azonban Donald Trumpnak, a nyáron szinte bizonyosan megválasztandó elnökjelöltnek még vannak tervei. Szerdán az amerikai közszolgálati rádióban még csak politikai elemzők latolgatták a kiszivárogtatott híreket, miszerint a New York-i üzletember Kasich alelnökjelöltségét fontolgatja, de már aznap maga Donald Trump is megerősítette ezt az információt egy televíziós interjúban. "Számba vettük és vizsgáljuk ennek lehetőségét" - mondta Trump, aki úgy fogalmazott: ha ő tölti be az elnöki megbízatást, Kasich alelnöksége "nagy segítség lenne".

Donald Trump a nevét viselő New York-i Trump-toronyban fogadta a CNN hírtelevízió munkatársát, akinek hosszas interjút adott, s egy sor bel- és külpolitikai kérdésben fejtette ki nézeteit. Leszögezte egyebek között, hogy kész akár telefonon is egyeztetni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akinek azt mondaná, hogy tartsa távol az orosz légierő gépeit a Baltikumban lévő amerikai hadihajóktól. Mint mondta, egyszerűen ezzel fordulna Putyinhoz: "Ne csináld ezt még egyszer!"

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése