Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Február 16. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

'Aki nyitott a rejtvényekre, az életben is jobban boldogul'

'Aki nyitott a rejtvényekre, az életben is jobban boldogul'

Milyen a tipikus magyar rejtvény, hogyan fest egy rejtvényfejtő bajnokság, melyek a legnépszerűbb feladványok, és elhiszi-e a rejtvényfejtő, ha találkozik a fejtörő készítőjével? István György, a Rejtvényfejtők Országos Egyesületének elnökségi tagja a Rádió Orient stúdiójában beszélt a népszerű hobbi rendületlen magyarországi népszerűségéről. Megfejtette azt is, mi az oka, hogy az online médiumok terjedése ellenére a rejtvényfejtés megmaradt a 'papír-ceruza-radír szentháromságában'.

Több mint egymillió magyar fejt rejtvényt hetente

A Rejtvényfejtők Országos Egyesületének célja a rejtvénykultúra népszerűsítése minden korosztály számára - fejtette ki István György. Rejtvényfejtő klubot épp úgy szerveznek, mint országos bajnokságot: február 3-án ünnepelték a Rejtvényfejtők napját, ami a legendás Füles magazin jubileuma is egyben. Ezen több mint kétszáz versenyző indult kezdőtől a mesteri szintig. A versenyek hasonlóan zajlanak, mint egy érettségi: a külön asztaloknál ülő indulók hasonló feladványokat oldanak meg, mint amilyenek nyomtatásban is megjelennek. A teljes ábrát ki kell tölteniük, minden hibáért vagy elírásért pontlevonás jár: a hasonlóan jó eredményt elértek között pedig a megoldási idő aránya dönt. A világversenyeken természetesen nyelv-, és kultúra-semleges feladványokat oldanak meg, így főleg matematikai alapokon nyugvó feladatokkal találkoznak. Ahogy a többi szellemi sportra, mint a sakkra vagy Rubik-kocka-bajnokságra, a rejtvényfejtő-versenyekre is fel lehet, fel kell készülni. Vannak megismerhető típusfeladványok és trükkök, amiket egy jó játékos ismer és gyakorol – magyarázta a rejtvényszakértő.

Az első klasszikus fekete-fehér kockás rejtvény száz évvel ezelőtt, Amerikából indult el világhódító útjára: Magyarországon 1925 januárjában jelent meg az első feladvány. Először angolszász területen terjedt el, majd az egész kontinensen, végül az egész világon megszerették. Egy felmérés szerint Magyarországon több mint egymillió ember fejt rejtvényt hetente.

A Sudoku valójában nem japán játék

A feladványok típusuk szerint lehetnek lexikális tudást igénylőek, vizuális és logikai feladványok. A lexikális típusból a skandináv rejtvény a legnépszerűbb, a nehezebben megoldhatók közül pedig az „olasz módra”, ahol a kitöltő egy fehér ábrával találkozik: a fekete kockák és elválasztó vonalak helyét is neki kell meghatározni. A vizuális feladatok közül akár a világbajnokságon is találkozhatnak versenyzők a hibakeresők, labirintusok nehezebb változataival, a legnépszerűbb logikai feladvány pedig a sudoku. Az egész világon ismert sudoku érdekessége, hogy angolszász eredetű, az eredeti neve bűvös négyzet. Igazi népszerűségre azonban Japánban tett szert, ahol a jól hangzó „márkanevet” kapta (a kifejezés jelentése egyedülálló szám, ami az egyszerű játékszabályra utal), és ezzel a jól menedzselhető névvel terjedt el az egész világon. Sikerének titka a könnyen megérthető játékszabály, amit különböző kulturális háttérrel rendelkező rejtvényfejtők is gyorsan és hasonló esélyekkel alkalmazhatnak.

Magyar autójel: S

István György maga is készít rejtvényeket: a legnehezebb a gyermekek számára összeállítani a feladványokat, mesélte, hiszen nem elég, ha a saját gyerekkorára gondol, azt a tudás,- és tapasztalatanyagot figyelembe vennie, amivel a 21. századi gyermekek rendelkeznek. Neki 10 éves korában például még természetes volt, hogy a magyar autójel a H, a legutóbbi versenyen viszont a gyerekek - a közismert magyar autómárkára gondolva – S betűt írtak az üres mezőbe. A rejtvénykészítők között testnevelő tanárt, éppúgy találunk, mit közgazdászt, vagy akár kétkezi munkást - fedte fel a szakmai titkokat a Rádió Orient vendége. A feladványok árulkodnak az alkotójukról. István György például civilben közlekedésmérnök, így sokan felismerik, ha vasúti kifejezés szerepel a fejtörőben. Egy alkalommal a vonaton észrevette, éppen az ő feladványát fejtik. A rejtvényfejtő azonban csak személyigazolványa és a nála levő rejtvények felmutatása után hitte el, kivel is találkozott voltaképpen.

Örök harc dúl a rejtvényfejtő és a készítő között

A rejtvények megoldása éppúgy nyitottságot és széles látókört ad, mint a készítésük. A jó rejtvény pedig valódi kihívás: a játékosnak is, és az írójának is. Az ideális az, hogy legyenek a feladványban szinte „automatikusan”, kvízszerűen kitölthető sorok, de akadjanak olyan megfejtések is, amik meglepik és elszórakoztatják a megfejtőt. Mindenkinek azonban nem lehet megfelelni, hiszen a sok száz, ezer kitöltő más végzettséggel, tudásanyaggal rendelkezik. Mint elmondta, a rejtvénykészítés az újságírás egyik ága, ezért a szellemi tulajdon védelme vonatkozik rá. Azonban csak a típusokat lehet levédetni. A magyar rejtvények sajátosságai közé tartozik, hogy a fősor elkanyarodhat a rejtvényen belül, ezzel nagyobb szabadságot nyújtva a készítőnek. Amerikában ez az egyszerű megoldás máig ismeretlen. Vannak emellett tiltott szavak, például súlyos betegségek, politikai kifejezések, hiszen a cél a szórakoztatás.

A nyomtatott rejtvények népszerűsége töretlen

Az interneten elérhető feladványok közül a logikai feladványok, pár egérkattintással összeköthető, vagy kiszínezhető ábrák a népszerűbbek: a világháló azonban nem csökkentette a rejtvényfejtés népszerűségét, épp ellenkezőleg - fejtette ki István György. Több száz rejtvényújságot adnak ki Magyarországon, és a rejtvényt szeretők nem mondanak le a nyomtatott lapok, a papír és a ceruza kényelméről. A rejtvényfejtés pedig a kellemes és hasznos időtöltésen túl szélesíti a klasszikus műveltséget, felhívja a figyelmet az aktuális eseményekre, az idősebbeknél pedig bizonyítottan segít a szellemi frissesség megőrzésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.