Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. November 23. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Agyrázkódás: a tünetek elmúltával is érezteti hatását

Agyrázkódás: a tünetek elmúltával is érezteti hatását

Az agyrázkódás okozta agyi rendellenességek tovább éreztetik hatásukat, mint a látható, érezhető tünetek. Az új tanulmány keretében 50 agyrázkódáson átesett résztvevő diffúziós tenzor agyi képalkotó vizsgálatát végezték el, majd hasonlították össze az eredményeket a kontrollcsoport tagjaival - írja a Fox News.

A résztvevőket emellett a memóriát és a gondolkodási képességet mérő tesztek alá vetették, valamint megnézték szorongásra és depresszióra való hajlamukat is. A kezdeti vizsgálatok (két héttel az agyrázkódást követően) azt mutatták, hogy az agyrázkódáson átesettek gyakori fejfájásról, szédülésről számoltak be és produkáltak depressziós és/vagy szorongásos tüneteket.

Az agyi képalkotó vizsgálatok pedig azt mutatták, hogy a páciensek szürkeállományában tovább voltak jelen különböző rendellenességek, mint ameddig a tünetek jelentkeztek.

Négy hónappal az agyrázkódást követően már 27 százalékkal csökkentek a fizikális tünetek, mindazonáltal a képalkotó vizsgálat továbbra is kimutatta a szürkeállományban felfedezett agyi rendellenességeket.

Az eredmények arra engednek következtetni, hogy a felépülés tovább tart még azt követően is, hogy a fizikai tünetek már nem jelentkeznek. Ezért alaposan át kell gondolni mindenféle fizikai tevékenység, sport végzését, ami megerőltető lehet agyrázkódást követően.

Címkék: Tudomány-kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.