Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. December 29. 08:39, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Agrometeorológia: nagy területeken, főleg az Alföldön és a Kisalföldön áll a víz földeken

Agrometeorológia: nagy területeken, főleg az Alföldön és a Kisalföldön áll a víz földeken

Az országban nagy területeken, főleg az Alföldön és a Kisalföldön áll a víz földeken, amit az enyhe időben nehezen bír a vetés - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai előrejelzésében.

Felidézték, hogy a múlt héten pénteken és szombaton nagy területen hullott csapadék, részben hó az országban, a legtöbb a Dunántúl északi felén esett, arrafelé 40-70 milliméter is lehullott két nap alatt, helyenként 20 centiméter hó is összegyűlt. Az elmúlt 30 nap csapadékmennyisége nagy területen meghaladja a 100 millimétert, a 90 napos mennyiség pedig a 200 millimétert, mindkét adat országszerte jelentősen több a sokéves átlagnál. A talajok felső egyméteres rétege az ország döntő részén telített állapotban van.

A hőmérsékletről azt írták, vasárnaptól intenzív felmelegedés kezdődött, a maximumok 10 Celsius-fok fölött, sokfelé 15 fok körül alakultak és éjszakánként is csak gyenge fagyok fordultak elő.

Az országban nagy területeken, de főleg az Alföldön és a Kisalföldön áll a víz földeken. Hozzátették, hogy az őszi vetések a tartós vízborítást 4-5 Celsius-fok alatt még bírják, de az elmúlt napokhoz hasonló enyhe időt legfeljebb csak három hétig, márpedig az Alföldön helyenként már több mint egy hónapja áll a víz.

Az előrejelzés szerint továbbra is marad az enyhe idő, éjszakánként csak gyenge fagyok lehetnek, napközben 10 fok körüli maximumok várhatók, csak a tartósan ködös részeken lesz hűvösebb. Vasárnaptól ismét több hullámban érkezik eső, de csak kisebb mennyiségben.

Fotó: Agroinfo.hu

Címkék: belvíz, mezőgazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk