Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Március 18. 14:05, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Adórekord Zalaegerszegen

Adórekord Zalaegerszegen

Elsősorban az exportra termelő helyi vállalkozásoknak köszönhető, hogy az elmúlt évben rekordösszegű, mintegy négymilliárd forintos iparűzésiadó-bevételt (ipa) ért el Zalaegerszeg.

Közölte a város polgármestere az MTI érdeklődésére.

Gyutai Csaba (Fidesz-KDNP) kifejtette: a tavalyi előzetes tervet, de a korábbi éveket is felülmúló adóbevétel azt mutatja, hogy a zalai megyeszékhely kiheverte a gazdasági válságot. A húzóágazatok az exportra termelő ipar területéhez tartoznak, elsősorban a gépipari, a mechatronikai és az elektronikai vállalkozások köréből kerültek ki.

Hozzátette, hogy a városban működő külföldi tulajdonú cégek nagyon jól teljesítettek, de azok a magyar kézben lévő kis és közepes vállalkozások is, „amelyek be tudtak kapcsolódni a világgazdaság vérkeringésébe" vagy beszállítói lehettek multinacionális cégeknek. A helyben működő vállalkozások vezetői alapvetően elégedettek voltak a tavalyi évvel - fogalmazta meg.

Zalaegerszeg gazdasága nemcsak túlélte a válságot, de a múlt évben új cégek is megjelentek a városban. Gépipari, bútorgyártó és kárpitosipari fejlesztések történtek, újdonságként egy gyógyszergyár is épült.

A polgármester felidézte a választási programban megfogalmazottakat, miszerint a város akkor léphet előre, ha négy év alatt plusz százmilliárd forint bevételt tudnak elérni a helyben működő vállalkozások. A városháza számításai szerint nagyjából ennek a negyede már megvalósult a vállalatoknál, s az itt működő cégek közül ebben oroszlánrésze van a város legnagyobb vállalatának, a Flextronics-nak.

Idén a tavalyi négymilliárd forintos ipa-bevételhez hasonló nagyságrendű összeget remélnek, bár előfordulhat, hogy néhány cégnek vissza kell majd téríteni kisebb mértékű előzetes adófeltöltést. Ez azonban nem befolyásolja azt, hogy idén is megismételhető, de akár felül is múltható a tavalyi rekord adóbevétel - vélekedik a polgármester.

A zalai megyeszékhelyen 5 százalékot alig meghaladó mértékű jelenleg a munkanélküliségi ráta, s Gyutai Csaba úgy vélekedik, hogy ha ezt a szintet tartani tudják, netán 5 százalék alá lehet csökkenteni, az már eredményként értékelhető. Több meglévő vállalkozás tervez bővítést - így hamarosan egy már működő cég új, szerszámokat gyártó telephelyének alapkövét rakják le -, de cégnevek említése nélkül azt is elárulta, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak újabb külföldi befektetők zalaegerszegi letelepedéséről is.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére