Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 13. 07:45, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

A tisztálkodás rossz érzéseinktől is megszabadíthat

A tisztálkodás rossz érzéseinktől is megszabadíthat

A michigani egyetem kutatóinak legújabb kísérletei során bebizonyosodott, hogy a zuhanyozás és a kézmosás nemcsak a testi, hanem a lelki megtisztulást is elősegítheti.

A szakemberek szerint erre a pszichológiai jelenségre vezethetőek vissza a rituális mosakodás hagyományai is.

A tisztálkodás nem más, mint nem kívánt lerakódások, maradványok eltávolítása - a jelek szerint nemcsak a testről, hanem a lélekből is. Kísérleteink szerint ugyanis már egy egyszerű kézmosás is segíthet megszabadulni a bűntudattól, az erkölcstelenség érzésétől vagy a rossz döntések miatt ránk nehezülő nyomástól - mondta Spike WS Lee.

Az eredmények egy korábbi kísérletre támaszkodtak, amely során megfigyelték, hogy azokat az embereket, akik koszban és rendetlenségben élnek, alapvetően erkölcstelenebbnek és rosszabbnak gondoljuk. A mostani vizsgálatokban kifejezetten azt figyelték a tudósok, hogy a mosakodás képes-e megtisztítani a lelket is.

A megfigyelések szerint az emberek sokkal kevésbé érzik magukat bűnösnek és erkölcstelennek egy alapos fürdés után, sőt a szerencsejátékosok szerint egy szappanos kézmosással lemosható a balszerencse is. Ráadásul az is feltűnt a kutatóknak, hogy egy adott testrész rendszeres tisztítása utalhat rossz tulajdonságra, magatartásra is: a hazugok például gyakran használnak szájvizet.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.