Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. November 29. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: mti

A szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Rákellenes Liga

A szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Rákellenes Liga

A szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Rákellenes Liga az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében, kiemelt hangsúlyt helyezve a prosztatarákra.

Azt írták, hogy életmentő a korai felismerés az onkológiai megbetegedéseknél. Hangsúlyozták: törekedni kell az egészségtudatos életre és rendszeresen, de legalább évente egyszer ajánlott elmenni onkológiai szűrővizsgálatokra. A liga 2014-ben létrehozta a www.meggyogyultunk.hu oldalt, amelyen a rákkal sikeresen megküzdők történetei olvashatók.

Nyomatékosan említették a prosztatarákot, amely a tájékoztatás szerint elsősorban ugyan az idősebb férfiak betegsége, de 40 éves kor után bármikor kialakulhat. Megjegyezték: a kék szalag mozgalom a prosztatarák kockázataira, a rákszűrés fontosságára hívja fel a figyelmet. Az urológiai szakrendelésre külön háziorvosi beutaló sem szükséges - tették hozzá.

A férfiak húgy-ivarrendszeri problémái között vezető helyet foglalnak el a prosztata (dülmirigy) betegségei. Ezek közül a prosztatagyulladás, a prosztata jóindulatú megnagyobbodása és a rák (rosszindulatú daganat) a leggyakoribbak.

A prosztatarák kialakulásakor a daganatot kóros növekedésű, szabálytalanul osztódó sejtek alkotják. Ezek a korai időszakban még a dülmirigyen belül maradnak, súlyosabb esetben azonban ráterjedhetnek a környező szövetekre is. Ha a daganat eléri a nyirokcsomókat, akkor már bármely egyéb szervre átterjedhet - ismertették. Kiemelték, hogy Magyarországon a férfiak körében a harmadik leggyakoribb daganatos halálok a prosztatarák. Évente mintegy négyezer új esetet diagnosztizálnak és 1400-1600-an veszítik életüket a betegség miatt, pedig az időben felfedezett prosztatarák gyógyítható - szögezték le. A felismerést szolgálják a szűrővizsgálatok, amelyek fontosságát a statisztikák is alátámasztják.

A kezdeti állapot többnyire tünetmentes. A panaszok megjelenésekor a tünetek ugyanazok a jó- és a rosszindulatú megbetegedéseknél: gyakori vagy nehezen induló vizelés, a vizelet-visszatartás nehézsége, gyenge vagy időnként megszakadó vizeletsugár, fájdalmas érzés vizelés közben, továbbá vér megjelenése a vizeletben vagy az ondóban - sorolták.

Megjegyezték, hogy prosztatarák gyanúja esetén több vizsgálatot el kell végezni a diagnózis felállításához. A kezelésnek szintén rengeteg módja ismert, így például a műtét, a hormon- vagy a kemoterápiás kezelés. A beavatkozásokat esetenként egymással párhuzamosan végzik.

Hangsúlyozták, hogy a gyógyulás esélye nagyban függ a felismerés idejétől. A korán észlelt prosztatarák gyógyítható, vagy legalábbis visszaszorítható, és a beteg jó minőségű, lényegében tünet- és panaszmentes életet élhet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Életmód

Ferencz Orsolya: az űrtechnológia fontos sarokköve a világgazdaságnak

Az űrtechnológia fontos sarokköve annak, hogy a világgazdaság üzemelni és fejlődni tudjon - mondta Ferencz Orsolya az eddigi legnagyobb magyar repülő űreszköz, a Thermal Guard Assembly (TGA) pénteki bemutatóján Miskolcon.