Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Április 13. 15:30, szerda | Bulvár
Forrás: mti

A szexuálisan terjedő betegségek is hozzájárulhattak a monogámia kialakulásához

A szexuálisan terjedő betegségek is hozzájárulhattak a monogámia kialakulásához

A szexuálisan terjedő betegségek is hozzájárulhattak a monogámia kialakulásához a földművelésre áttérő őskori társadalmakban - állapította meg számítógépes szimulációval egy kanadai kutatócsoport.

Amikor a vadászó-gyűjtögető csoportok letelepedtek és földművelő közösségeik egyre nagyobbra nőttek, a nemi betegségek terjedése jelenthette azt a veszélyt, amely miatt a monogámia társadalmi normája kialakulhatott - idézte a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál a Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmányt.

A kanadai Waterloo-i Egyetem kutatói demográfiai és fertőzésterjedési paramétereken alapuló számítógépes szimulációval modellezték azt, hogyan alakulhattak az emberi csoportokon belül a partnerkapcsolati szokások.

"Kutatásunk arra világít rá, hogy a természeti környezet egyes tényezői, többek között a fertőző betegségek alapvetően befolyásolhatják a társadalmi szabályok alakulását. Azt is megmutattuk, hogy a matematikai modelleket nemcsak a jövő megjósolására, hanem a múlt megértésére is használni lehet" - magyarázta Chris Bauch matematikus, a tanulmány egyik szerzője.

Amikor a populáció létszáma megnő, a nemi betegségek károsítják a poligám férfiak termékenységét, így a partnerkapcsolati szokások megváltoztatása a legelőnyösebb az egyén és a csoport számára is - mutatták ki a tudósok.

Az őskori vadászó-gyűjtögető csoportokban szokás volt, hogy néhány férfi - a minél több utód érdekében - "monopolizálta" a nemi érintkezést, a populáción belül élő nők közül sokkal lépett kapcsolatba.

Ezekben a korai társadalmi csoportokban, ahol egyszerre legfeljebb harminc szexuálisan aktív egyed élt, a nemi betegségek járványai nem tartottak sokáig, a csoport életét sem befolyásolták jelentősen.

Azonban ahogy a földművelés elterjedésével megnőtt a csoportok lélekszáma, a kutatók szerint nőtt a nemi betegségek gyakorisága a poligám hálózatokban, amelyek egymással is "átfedésben lehettek"

Modern gyógyszerek hiányában a szifilisz, a chlamydia és a gonorrhea okozta meddőség is gyakorivá válhatott, ezért előnyösebbnek bizonyult egyetlen partnerrel kapcsolatot tartani, de még fontosabb volt, hogy megbüntessék azokat a férfiakat, akik kitartottak a poligámia mellett.

A monogámiát erőltető csoportok így legyőzhették azokat, akiknél nem voltak ilyen szabályok - állapították meg a kutatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.