Városlista
2021. október 22, péntek - Előd

Hírek

2012. Március 07. 14:09, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

A plázastop betehet a kiskereskedelmi piacnak

A plázastop betehet a kiskereskedelmi piacnak

Nem változott érezhetően a belföldi kereslet tavaly. A Colliers International magyarországi irodája által kiadott legfrissebb kiskereskedelmi piaci jelentése szerint stagnálás tapasztalható.

2011-ben alig néhány nagyobb kiskereskedelmi központ nyitotta meg kapuit. Ugyanakkor több új márka is megjelent a piacon, kihasználva az alacsony bérleti díjakat.

Csörgő Anita, a Colliers International kiskereskedelmi üzletágának igazgatója azt mondta, Budapest domináns bevásárló utcái a Váci utca és az Andrássy út továbbra is népszerűek a kereskedők, különösen a luxusmárkák körében, és ezek a helyszínek egyre növekvő forgalmat bonyolítanak.

Egy új tényező is megjelent, ami várhatóan hatással lesz a kínálatra, az úgynevezett „plázastop” törvény, aminek értelmében minden 300 m²-nél nagyobb új kiskereskedelmi fejlesztést egy központi, a kereskedelemért, a környezetvédelemért és a vidékfejlesztésért felelős miniszterek részvételével működtetett bizottsággal kell jóváhagyatni. Ez nem feltétlenül befolyásolja majd negatívan a szektort, amennyiben profi szakemberek ülnek a testületben. Ugyanakkor valószínűleg lassítani fogja az olyan diszkontáruházak, mint a Lidl vagy az Aldi korábbi években tapasztalható dinamikus terjeszkedését.

Általánosságban véve a bérleti díjak továbbra is alacsonyak maradtak, miután az elmúlt két évben 10–30 százalékkal estek vissza. Csörgő Anita azt mondta, várakozásaik szerint a Váci utcai, valamint a piacvezető bevásárlóközpontok bérleti díjai, amelyek az utóbbi öt évben nagyjából stabilak voltak, idén mérsékelten, mintegy 5–10 százalékkal csökkenhetnek.

A szakember szerint az idei év várhatóan vízválasztó lesz sok kereskedő számára, és többen közülük, akik eddig még úgy-ahogy fent bírták tartani a működésüket kénytelenek lesznek végül bezárni üzleteiket. A negatív nyomás várhatóan minden szegmensben erősödni fog, a veszteséges üzleteket pedig be fogják zárni, mivel néhány esetben még ez is jobban megéri, mint nyitva tartani gyengülő kereslet és csökkenő vásárlóerő közepette. Az üresedés főleg a vidéki bevásárlóközpontokban jelentkezhet problémaként.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 22. 14:03, péntek | Belföld

Magyar filmek 1896-2021 címmel jelent meg filmtörténeti lexikon

A magyar filmkultúra 125 évének legfontosabb produkcióit ismerteti a Magyar filmek 1896-2021 című lexikon, amely a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kiadásában jelent meg.

2021. Október 22. 12:01, péntek | Belföld

Az arckrémek után a hajápolókat ellenőrzik

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából ellenőrzik, hogy a samponok, balzsamok, hajregeneráló készítmények és hajfestékek csomagolásán joggal szerepelnek-e a natúr, bio vagy vegán megjelölések.

2021. Október 22. 10:58, péntek | Belföld

Tréleren szállított luxusautókat foglaltak le

A Bács-Kiskun megyei rendőrök lefoglaltak azt a két autót, amit a svájci hatóság keresett.

2021. Október 22. 08:49, péntek | Belföld

Folytatódott a négyévszakos gumiabroncsok előretörése

Miközben a személyautó és a tehergépkocsi gumiabroncsok piaca stagnál idén a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, töretlen a vásárlói kedv a személyautókra gyártott négyévszakos abroncsok iránt,