Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2020. November 21. 12:59, szombat | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

A Pfizer és a BioNTech benyújtotta a kérelmet a vakcina engedélyezésére Amerikában

A Pfizer és a BioNTech benyújtotta a kérelmet a vakcina engedélyezésére Amerikában

Az amerikai Pfizer gyógyszergyár és német partnere, a BioNTech pénteken benyújtotta a kérelmet az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyeletnél (FDA) a koronavírus elleni vakcina engedélyezésére

- erősítette meg Washingtonban a két cég képviselője. Az oltóanyag-kísérleteket 44 ezer önkéntesen végezték el, és az eredmények szerint a vakcina 95 százalékban hatékony a vírusfertőzés, illetve a vírus okozta Covid-19 megelőzésében.

Az FDA engedélyezési eljárása jobb esetben hónapokig, de általában évekig szokott tartani. A koronavírus világjárványa miatt azonban a szakemberek arra számítanak, hogy az új vakcinára már december első két hetében meglesz az engedély.

Egy másik amerikai gyógyszergyártó, a Moderna szintén jelezte, hogy 95 százalékos hatékonyságú vakcinát fejlesztett ki, de még nem nyújtotta be az engedélykérelmet az FDA-hoz.

Donald Trump amerikai elnök a napokban jelezte: kormányzata azzal számol, hogy decemberben mintegy 20 millió amerikait, majd januárban további 25-30 milliót olthatnak be a vakcinával.

Ugyanakkor a Gallup közvéleménykutató intézet októberben készített felmérése szerint a megkérdezettek 42 százaléka - éppen a gyorsaság miatt - nem bízik semmilyen vakcinában és nem kívánja beoltatni magát.

Joe Biden, demokrata párti elnökjelölt többször is nehezményezte, hogy a Fehér Ház nem vonja be őt és munkatársait a járványellenes intézkedésekbe, s nem férhetnek hozzá a leendő vakcina elosztásával kapcsolatos tervekhez sem.

Pénteki sajtókonferenciáján Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője bemutatta a vakcina elosztására vonatkozó tervezet másolatát. "Ez nyilvánosan elérhető, ha a volt alelnök át akarná olvasni" - mondta McEnany.

Joe Biden azt szeretné, ha a kongresszus minél előbb, még az év vége előtt megszavazná a koronavírus-járvány miatt szükséges új gazdaságélénkítő tervet - jelentette ki Jen Psaki, Biden hatalomátadással megbízott munkacsoportjának tagja pénteken újságíróknak. "Nincs idő további halogatásra" - fogalmazott Jen Psaki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.