Városlista
2022. január 28, péntek - Károly,

Hírek

2012. Február 13. 07:39, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

A parlament szavazott, a város lángba borult

A parlament szavazott, a város lángba borult

A görög parlament elfogadta vasárnap éjjel az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal kialkudott, vitatott megszorító intézkedéseket.

A törvényjavaslat elfogadása volt a feltétele annak, hogy Görögország megkapja a nemzetközi szervezetektől a második, 130 milliárd eurós hitelcsomagot, és hogy leírják a magánhitelezőkkel szemben fennálló görög államadósság egy részét, nagyjából 100 milliárd eurót. A megszorító csomag elfogadása kulcsfontosságú volt ahhoz, hogy Görögország az euróövezet tagja maradhasson. Az EU-tagállamok pénzügyminiszterei szerdán várhatóan jóváhagyják a 130 milliárd eurós hitelt.

A parlamenti szavazással egyidejűleg súlyos zavargások voltak Athénban. Több tízezren vonultak föl tiltakozásul a bércsökkentés és a közalkalmazottak tervezett tömeges elbocsátása miatt. Az eleinte békés tüntetés erőszakba torkollott, randalírozók összecsaptak a rendőrséggel, legalább 80 ember – köztük 30 rendőr – megsérült. Beszámolók szerint súlyos károk keletkeztek a belvárosban, több épületet felgyújtottak.

A szavazás után a 300 fős parlamentben összesen 236 képviselővel rendelkező két nagy párt, a szocialisták és a jobboldali Új Demokrácia egyaránt kizárta frakciójából azokat a képviselőket, akik nem szavazták meg a párton kívüli Lukasz Papademosz vezette szakértői kormány által beterjesztett szigorú takarékossági csomagot. A konzervatívok 83 képviselőjükből 21-et, a szocialisták 153-ból 20-at zártak ki a frakcióból. A parlamenti voksolást heves, többször kiabálásba és egymás szidalmazásába torkolló vita előzte meg.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 28. 07:00, péntek | Külföld

Forgalmazásra ajánlotta a Paxlovid gyógyszert az Európai Gyógyszerügynökség

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Pfizer gyógyszeripari vállalat Paxlovid nevű, szájon át szedhető, koronavírus ellen kifejlesztett gyógyszer feltételes forgalomba hozatali engedélyének megadását javasolja

2022. Január 27. 17:03, csütörtök | Külföld

Norvégiában került elő egy 25 éve tengerbe dobott palackposta

Norvégiában került elő egy skót kislány 25 éve tengerbe dobott palackpostája.

2022. Január 27. 12:02, csütörtök | Külföld

Megszűnt a korlátozások zöme Angliában

Megszűnt csütörtökön a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt korlátozások zöme Angliában, bár fertőződés esetén még kötelező az elkülönítés.

2022. Január 27. 10:58, csütörtök | Külföld

A fertőzöttek száma 362,1 millió, a halálos áldozatoké 5,626 millió a világon

A világon 362 130 423 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 626 091 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai alapján.