Városlista
2023. január 31, kedd - Marcella

Hírek

2015. Augusztus 13. 07:01, csütörtök | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:v

A németek szerint helyes döntés a határzár a magyar-szerb határon

A németek szerint helyes döntés a határzár a magyar-szerb határon

Üdvözölte az ideiglenes műszaki határzár kiépítését a magyar-szerb határon...

és képmutatónak nevezte az intézkedés miatt Magyarországgal szemben megfogalmazott bírálatokat a német konzervatív CDU Szászország tartományi szervezetének főtitkára szerdán a Spiegel Online című német hírportálnak nyilatkozva.

Michael Kretschmer hangsúlyozta, hogy Magyarországnak "kötelessége az illegális migráció ellenőrzése". A műszaki határzár pedig jó megoldás, mert azzal olyan területekre lehet terelni a menekülteket, ahol a hatóságok regisztrálni tudják őket - tette hozzá.

Más, uniós külső határral rendelkező tagállamok nem teljesítik ezt a kötelességüket, és elsősorban ezért okoz gondot a menekülthullám - vélekedett a CDU szászországi főtitkára.

"Sok ország megszegi az uniós szerződéseket, hiszen nem regisztrálja a menekülteket, hanem egyszerűen továbbküldi őket Európába" - mondta a konzervatív politikus.

Ugyanakkor Németországnak a határzár helyett inkább a nemzetközi együttműködés biztosíthatja a hatékony határvédelmet - tette hozzá Michael Kretschmer, aki a CDU/CSU pártszövetség parlamenti (Bundestag) képviselőcsoportjának egyik helyettes vezetője is egyben.

Egyik szászországi párttársa, Christian Hartmann, a CDU tartományi szervezetének vezető belügyi szakpolitikusa sürgeti, hogy amíg a külső uniós határral rendelkező tagországok nem gondoskodnak az illegális határátlépés megakadályozásáról, addig állítsanak fel ellenőrző állomásokat a német határokon.

Michael Kretschmer szerint azonban a "sorompók" felállítása csak a legvégső esetben jöhet szóba. Ellenőrző állomásokat a német határon valószínűleg nagyon kevesen akarnak, kerítések és akadályok nélkül az intézkedés "valószínűleg nem is váltaná ki a kívánt hatást" - mondta a CDU szászországi főtitkára.

Szászországban és a szomszédos Bajorországban legutóbb a legfejlettebb iparú államokat összefogó G7 csoport júniusi bajorországi csúcstalálkozója idején állították vissza ideiglenesen a határellenőrzést, és azóta a menekültválsággal összefüggésben mindkét tartományban egyre többen sürgetik, hogy ismét legyen ellenőrzés a határokon.

Wolfgang Bosbach, a Bundestag belügyi bizottságának tekintélyes, CDU-s elnöke ezt nem tartja jó megoldásnak. Szerinte a javaslat ugyan érthető, de megvalósítása valószínűleg nem érné el a remélt eredményt, hiszen a határokhoz érkező menekültek már helyben kérhetnek menedékjogot és nem lehet őket minden további nélkül visszafordítani.

Egyelőre tartózkodóan viszonyul az ügyhöz a szövetségi belügyminisztérium is. A kormány az EU egyik legfőbb értékének tartja a személyek szabad mozgását, és a belügyminiszter, Thomas de Maizere megítélése szerint ezt az értéket "jelenleg" nem kell megkérdőjelezni - közölte a tárca szóvivője. Ugyanakkor amennyiben a menekültügyet szabályozó dublini rendszerrel továbbra is gondok adódnak, "meg kell vizsgálni az utazás szabadságának ügyét" - tette hozzá a belügyminisztériumi szóvivő a Spiegel Online összeállítása szerint.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 29. 08:23, vasárnap | Külföld

Cseh elnökválasztás - Petr Pavel nyerte a választást

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást - derült ki a statisztikai hivatal jelentéséből az összes szavazókörzetben leadott és összeszámlált szavazatok alapján.

2023. Január 27. 13:59, péntek | Külföld

Az EU meghosszabbítja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat

Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.

2023. Január 27. 06:49, péntek | Külföld

Ukrán légierő: több mint félszáz rakétával támadtak az oroszok

Oroszország 55 rakétát lőtt ki Ukrajnára, ebből a légvédelem 47-et semmisített meg, három H-59-es rakéta pedig nem ért célba - közölte csütörtökön az ukrán légierő parancsnoksága.

2023. Január 27. 06:47, péntek | Külföld

Partig sodródott tengeri aknát semmisítettek meg Romániában

A Duna-delta Szentgyörgy-ágának torkolatánál partig sodródott tengeri aknát semmisített meg a román haditengerészet egy különítménye csütörtökön.