Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. November 09. 17:03, csütörtök | Életmód
Forrás: mti

A nappal szerzett bőrsérülések gyorsabban gyógyulnak az éjszakaiaknál

A nappal szerzett bőrsérülések gyorsabban gyógyulnak az éjszakaiaknál

A nappal szerzett bőrsérülések, vágások, égések 60 százalékkal gyorsabban gyógyulnak meg, mint az éjszakaiak

- ez derül ki egy frissen megjelent tanulmányból, amely először mutatott rá arra, hogy az emberi szervezet biológiai órája hatással van a sérülések gyógyulására.
A felfedezés komoly hatással lehet a sebészetre és a sebkezelő eljárásokra.

A Science Translational Medicine folyóirat szerdai kiadásában publikált tanulmány kutatói megállapították, hogy az éjszaka szerzett égési sérülések átlagban 60 százalékkal hosszabb idő alatt gyógyulnak be, mint a nappal szerzettek. Az este 8 óra és reggel 8 óra között bekövetkezett égési sérülések 95 százaléka átlagosan 28 nap alatt gyógyult be, míg a reggel 8 és este 8 közötti égéseknél átlagban 17 napot vett igénybe.

Testünk biológiai órája, a cirkadián ritmus a test szinte minden sejtjét szabályozza, 24 órás ciklusokban vezényli az olyan folyamatokat, mint az alvás, a hormontermelés és az anyagcsere.

A kutatók szerint nappal azért gyorsul fel a sebek gyógyulása, mivel akkor a bőrsejtek serényebben dolgoznak a regeneráción, és ekkor a legmagasabb a bőrben annak a fontos kollagén fehérjének a szintje, amely elősegíti a gyógyulást.

John O'Neill, a tanulmány társszerzője, a brit orvosi kutatási tanács molekuláris biológiai laboratóriumának kutatója hangsúlyozta: először bizonyították, hogy az egyes sejteken belül működő cirkadián óra meghatározza, milyen hatásfokkal reagál a sejt a sérülésekre. Következetesen kitűnt a kétszeres különbség a gyógyulás sebességében a nappal és az éjszaka között. A tudós szerint feltehetően azért alakult úgy, hogy a testünk nappal gyorsabban reagál a sérülésekre, mert többségük nappal következik be.

A kutatás, amely feltárta a cirkadián ritmusnak a bőr gyógyulásában játszott fontos szerepét, hozzájárulhat a sérülések hatékonyabb kezeléséhez. Egyebek mellett segíthet a műtétek optimális idejének kiválasztásában, illetve a gyógyszerek adagolásában.

Címkék: gyógyulás, sérülés, seb

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.