Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Február 08. 11:45, péntek | Külföld
Forrás: MTI

A milliárdosok csaknem ötöde rendőrségi vizsgálat alatt áll vagy már börtönben van Kínában

A milliárdosok csaknem ötöde rendőrségi vizsgálat alatt áll vagy már börtönben van Kínában

Ötből egy kínai milliárdos rendőrségi vizsgálat alatt áll vagy már el is ítélték pénzügyei miatt - írja a Global Times című központi lap.

Az újság megemlékezik arról, hogy az elmúlt alig több mint hat év során a kínai dollármilliárdosok száma elképesztő mértékben, 15-ről 250-re emelkedett az országban, ez csaknem tizenhétszeres növekedés. A szupergazdagok közül több mint negyvenen ugyanakkor már el is veszítették vagyonukat vagy szabadságukat, esetleg mindkettőt, illetve jelenleg is rendőrségi vizsgálat alatt állnak - írja a lap, alátámasztva a tehetős kínaiakról évente listát közlő Hurun Kutatóintézet korábbi megállapításait.
Nyugati társaikkal ellentétben a vagyonos kínaiak nem szívesen szerepelnek a leggazdagabbakat rangsoroló összeállítások élén, a túlzott reflektorfény és nyilvánosság ugyanis a hatóságok figyelmét is felkelti, és szélesíti a rosszakarók táborát.
Hogy mennyire nem szerencsés milliárdosnak lenni az országban, azt a China Daily napilap egy korábbi összeállítása tükrözi. Az ebben összegyűjtött statisztikák szerint Kínában 2003 és 2011 között 72 milliárdos halt meg, vagyis átlagosan negyvennaponta egy fő. Közülük 15-en gyilkosság áldozatává váltak, 17-en öngyilkosságot követtek el, heten balesetben, 19-en betegségben haláloztak el, a fennmaradó 14-et viszont - többnyire sikkasztás vagy más gazdasági bűncselekmény miatt - kivégezték.
A halálra ítéltek közt van például az értékpapírjaival milliárdokat kereső Jüan Pao-csing, aki egy zsarolója meggyilkolásáért a saját életével fizetett. Jelenleg is börtönben ül többek között a sanghaji Csou Cseng-ji, akit egykoron az ország első számú ingatlanfejlesztőjeként tartottak számon. Csout 2003-ban bennfentes kereskedelem miatt 16 év börtönre ítéltek, majd 2007-ben egy újabb tárgyaláson sikkasztás vádjában is bűnösnek találtak.

Címkék: Kína-társadalom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése