Városlista
2024. június 24, hétfő - Iván

Hírek

2015. Szeptember 30. 06:54, szerda | Külföld
Forrás: Kárpáti János, az MTI tudósítója jelenti:

A migrációs válság nem csak európai probléma, átfogó megoldást igényel

A migrációs válság nem csak európai probléma, átfogó megoldást igényel

A migrációs válság nem csak európai probléma, hanem sürgős, átfogó és összehangolt cselekvést igényel a migránsok eredetországai, a tranzitországok és a célországok között

- fogalmazta meg Pedro Agramunt spanyol néppárti parlamenti képviselő annak az állásfoglalásnak a lényegi üzenetét, amelyet kedd este fogadott el Strasbourgban az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (ETPK).
Agramunt szerint kulcsfontosságú, hogy Európa együttműködjön az Arab Ligával és az Afrikai Unióval is. Becslései szerint ez év végéig mintegy 5 millió menekült zsúfolódhat össze a Szíriával szomszédos Törökországban, Libanonban és Jordániában.

Az előterjesztésről folytatott vitában Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára úgy vélekedett, hogy a menekülthullámot belátható ideig nem lehet megállítani, ezért arra van szükség, hogy elzárják az illegális beáramlás útját, és egyben megnyissák a jogszerű bevándorlás lehetőségét.

Jagland szerint a menekültválság megoldásához elengedhetetlen a szíriai háború befejezése, ahhoz pedig az Egyesült Államoknak és Oroszországnak kompromisszumot kell kötnie egymással.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke - az ETPK ülésszakán részt vevő magyar delegáció vezetője - azt hangsúlyozta felszólalásában, hogy migrációs-menekültügyi válság kezelésekor meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a humanizmus és az ésszerűség között.

A fideszes politikus szerint különösen a politikai menekültek iránt kell humanizmust tanúsítani, és tiszteletben kell tartani a rájuk vonatkozó nemzetközi egyezményeket. A gazdasági migránsok vonatkozásában ugyanakkor Európának az eszét kell használnia, mert "Európának korlátozott a képessége arra, hogy különböző társadalmi, kulturális hátterű tömegeket integráljon".

Németh Zsolt kiemelte: meg kell szüntetni a válság kiváltó okait jelentő háborúkat; meg kell védeni a schengeni övezet külső határait, mert ha ezt nem teszik, akkor összeomlik az övezeten belüli akadálytalan mozgást biztosító rendszer; meg kell reformálni a menedékért folyamodók regisztrálására vonatkozó dublini szabályokat, és az európai menekültstátus felé kell elmozdulni; pénzügyi támogatást kell nyújtani a biztonságosnak számító tranzitországoknak; valamint küzdeni kell az embercsempészek ellen.

A szintén fideszes Bartos Mónika egyebek közt arról beszélt, hogy a Szíriával szomszédos országoknak az eddiginél sokkal több segítséget kell nyújtani, hogy megbirkózzanak a menekültek elhelyezésének a feladatával.

Az ETPK által elfogadott állásfoglalás - elismerve a schengeni külső határok megvédésének a szükségességét - nem a kerítésépítésében látja a lehetséges megoldást, hanem az európai országok közötti méltányos teherelosztásban. Hangsúlyozza egyúttal a migránsokat is megillető emberi jogok tiszteletben tartását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.

2024. Június 20. 08:02, csütörtök | Külföld

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén