Városlista
2021. június 17, csütörtök - Laura

Hírek

2020. Április 18. 16:02, szombat | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti-FOTÓ: WIKIPEDIA

A matrózok fele megfertőződött a De Gaulle repülőgép-hordozón

A matrózok fele megfertőződött a De Gaulle repülőgép-hordozón

A Charles De Gaulle francia nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó és kísérő fregattja 2300 fős legénységéből eddig 1081 matróz koronavírus-tesztje bizonyult pozitívnak

- közölte pénteken a francia hadügyminisztérium a még mindig nem végleges adatokat.

A nemzetgyűlés külügyi és védelmi bizottságának meghallgatásán Florence Parly miniszter elmondta: a hadihajóval hazatértek közül eddig 2010 matrózt teszteltek és 1081-nek pozitív lett az eredménye. Közülük 545-nek vannak tünetei, 24-en kórházi kezelésre szorulnak, egy embert intenzív osztályon ápolnak. Azok a matrózok is, akiknek a koronavírus-tesztje negatív lett, kéthetes karanténban vannak dél-franciaországi katonai intézményekben.

Két nappal ezelőtt a hadsereg azt közölte, hogy 668 fertőzöttet regisztráltak a hadihajón.

A Charles De Gaulle január 21-én hajózott ki, és már eleve hazafelé tartott egy misszióról, de az utat lerövidítették 11 nappal, amikor az első matrózoknál jelentkeztek a tünetek, és a hajó vasárnap végleg kikötött a dél-franciaországi Toulonban, ahol a repülőgép-hordozó és kísérő fregattja legénységének az összes tagját elkülönítették.

A hadsereg egészségügyi szolgálata továbbra sem tudta megmondani, hogyan fertőződhetett meg a legénység. A hajó legutoljára március 13. és 16. között a nyugat-franciaországi Brestben kötött ki, de az egyelőre nem tisztázott, hogy a vírus ekkor, vagy pedig már előbb, a ciprusi Limassolban egy hónappal korábban tett megálló után jelent meg a hajón.

Két vizsgálat is indult a hadseregen belül, a járványügyi vizsgálat a fertőzés forrását kívánja kideríteni, a parancsnoki vizsgálat pedig arra keresi a választ, hogy hibázott-e valaki a járványkezelésében.

Csütörtökön a haditengerészet szóvivője határozottan cáfolta az egyik matróz állítását, aki szerint a hadihajó parancsnoksága már a bresti horgonyvetéskor javasolta a misszió megszakítását a fertőzés miatt, de azt a hadsereg elutasította.

A miniszter elmondta: azonnal elrendelte a hajó hazatérését, amikor április 7-én értesült arról, hogy 36 matróz a koronavírus tüneteit mutatja.

A hadsereg egészségügyi szolgálata elismerte, hogy a francia hadsereg egyelőre nem képest minden katonai egységét szűrni, sem szájmaszkot biztosítani mindenkinek. A miniszter viszont jelezte, hogy a külföldi bevetésre induló francia katonáknak ezentúl kötelező lesz a kéthetes előzetes karantén minden misszió előtt.

A Charles De Gaulle a második hadihajó, amelyen megjelent a Covid-19 fertőzés, korábban a Theodore Roosevelt amerikai repülőgép-hordozón tört ki koronavírus-járvány.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 16. 18:08, szerda | Külföld

Évtizedes csúcsra emelkedett a születések száma Németországban márciusban

Több mint két évtizede a legmagasabbra emelkedett a születések száma márciusban Németországban, a növekedés időbeli összefüggésben áll a koronavírus-járvány első hullámának enyhülésével

2021. Június 16. 17:00, szerda | Külföld

Meghaladta a 30 milliót azok száma, akik mindkét dózist megkapták Nagy-Britanniában

Meghaladta a 30 milliót a koronavírus elleni oltásokból beadott második dózisok száma Nagy-Britanniában. Az eddig beadott első és második oltási adagok együttes száma átlépte a 72 milliót.

2021. Június 16. 15:05, szerda | Külföld

Az EU intézkedéseket tervez a jövőbeli járványok elleni fellépés érdekében

Az Európai Bizottság tanulságokat fogalmaz meg a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban és arra vonatkozóan, hogy mit kell javítani az esetleges jövőbeli hasonló kihívások kezelése érdekében.

2021. Június 16. 13:02, szerda | Külföld

Kína csütörtökön három asztronautát küld az űrállomására

Kína három asztronautát küld fel csütörtökön a kialakítás alatt álló űrállomására - adta hírül a kínai sajtó a Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Ügynökség (China Manned Space Agency) szerdai bejelentésére hivatkozva.