Városlista
2021. december 7, kedd - Ambrus

Hírek

2012. Április 05. 07:21, csütörtök | Sport
Forrás: mno / MTI

„A magyar úszósport erős”

„A magyar úszósport erős”

Kiss László szövetségi kapitány úgy számol, hogy összesen 25–27 magyar úszó indulhat majd a londoni nyári olimpián.

A kalkulációt azt követően végezte el a szakvezető és osztotta meg az MTI-vel, hogy vasárnap lezárult az ötkarikás játékokhoz vezető út egyik fontos állomása, a debreceni országos bajnokság. „Molnár Ákos csatlakozásával jelenleg tizennégy A szintes úszónk van, és a B szintet – amely többek esetében szintén londoni részvételt jelent – is sokan, az elmúlt egy év alatt összesen huszonheten teljesítették. Vagyis jól állunk, hiszen együttesen negyvenegy olimpiai szintesünk van, ez is mutatja, hogy a magyar úszósport erős” – mondta a kapitány.

Hozzátette, hogy a végső szám, illetve az A és a B szintesek aránya is változhat még, hiszen – nem számítva a külföldi kvalifikációs viadalok kínálta lehetőséget – az olimpia előtt még három hazai versenyen lehet kvótához jutni. „A május végi, június eleji egri országos ifjúsági bajnokságon, a június 13–16. közötti Budapest-bajnokságon és mindenekelőtt az időrendben is első, május 21-étől 27-éig tartó debreceni Európa-bajnokságon születhetnek még olyan eredmények, amelyek alapján újabb emberek is bekerülhetnek a Londonba utazó csapatba. Mondhatnám, hogy a cél az olimpia, a legfőbb eszköz pedig a hazai rendezésű Eb, ahol nagyok az elvárások a gyerekekkel szemben, de bennük is nagy a bizonyítási vágy éppen azért, mert idehaza mutathatják meg, mit tudnak. Bízom bennük, és úgy gondolom, hogy amikor lezárul a kvalifikációs időszak, vagyis a júniusi Budapest-bajnokságnak is vége, 25–27 fős olimpiai csapatlétszámról tudunk majd beszélgetni.”

Kiss László elmondta, hogy sokat vár még a váltóktól is, és a Budapest-bajnokságon azt szeretné, ha pihenten, tehát a program legelején vághatnának neki a szintidő-teljesítés feladatának a staféták; a legtöbb esélyt a férfiak 4×200 méteres gyors- és 4×100 méteres vegyes váltójának adja. „Befuthat még a 4×100 méteres női vegyes és esetleg – bár neki van a legkevesebb sansza – a 4×100-as női sprintváltó is. Ami pedig az egyéni lehetőségeket illeti, a B szintesek közül két fiatalembernek, Gyurta Gergelynek és Balog Gábornak van a legnagyobb, reális esélye arra, hogy A szintet ússzon, ezzel pedig csatlakozzon a jelenlegi 14 fős társasághoz, de azért persze a további kellemes meglepetéseket se zárjuk ki” – mondta a szövetségi kapitány.

Úszásban szintek teljesítése az olimpiai indulás feltétele. Versenyszámonként legfeljebb két sportolót lehet nevezni a kvalifikációs A és egyet a B szint elérése esetén, illetve váltóban versenyszámonként és országonként egy staféta indítható. A 4×200 méteres női gyorsváltó már kvótát szerzett. Az, hogy a B szintesek közül, illetve a négy (plusz két tartalék) versenyző alkotta váltóba kiket lehet majd ténylegesen nevezni az olimpiára, csak a szintteljesítésre megszabott határidő lejártával derül ki.

Az A szintes úszók: Bernek Péter, Biczó Bence, Cseh László, Gyurta Dániel, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Kis Gergő, Molnár Ákos, Mutina Ágnes, Risztov Éva, Takács Krisztián, Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelyn

A B szintesek: Balog Gábor, Bodor Richárd, Bohus Richárd, Dara Eszter, Financsek Gábor, Gercsák Tamás, György Réka, Gyurta Gergely, Hős Péter, Joó Sára, Kádas Vivien, Kiss Nikoletta, Kovács Norbert, Kozma Dominik, Madarassy Ádám, Nagy Péter, Papp Márk, Povázsai Eszter, Pulai Bence, Rákos Patrik, Sibalin Flóra, Szána Zsombor, Szekeres Dorina, Szilágyi Liliána, Sztankovics Anna, Tompa Orsolya, Zámbó Balázs

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 05. 08:03, vasárnap | Sport

Cristiano Ronaldo a 800-as, Schlosser Imre az 500-as gólhatárt érte el először

Schlosser Imre volt az első labdarúgó, aki pályafutása során 500 találatot ért el - a sportág történetével és statisztikájával foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) szombaton közzétett listája szerint.

2021. December 05. 05:00, vasárnap | Sport

Jövünk jövőre is!

Kalandokkal tűzdelt 25. Jubileumi Mikulás Rally után beszélgetek Juhász Csabi raliversenyzővel.

2021. December 03. 10:36, péntek | Sport

Ismét egy nagyszerű győzelem!

Már a sokadik abszolút győzelmét szerezte Klausz Kristóf és Csányi Botond a 25. Mikulás Rallye-n.

2021. December 01. 14:31, szerda | Sport

Örültünk a murvának, egy darabig

Az utolsó pillanatban minden összeállt, így ott lehetett a hétvégi Mikulás Rally mezőnyében Csomós Miklós és Nagy Attila is.