Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Március 10. 07:03, szombat | Belföld
Forrás: OrintPress

A magyar áru nem tömegcikk: megnyílt a Kézműves Magyar Ízek Vására

A magyar áru nem tömegcikk: megnyílt a Kézműves Magyar Ízek Vására

Harmadik alkalommal rendezik meg a Magyar Kézműves Ízek Vásárát, ahol 125 stand, s több mint 5000 különféle termék várja a látogatókat.

A vásár ezúttal régiók és nem ízek alapján csoportosítja a manufaktúrákat, tizenegy tájegységet mutatva be, a Dél-Alföldtől a Felvidékig. 'A magyar termék nem tömegcikk, hanem speciális igényeket kielégítő áru' – mondta az esemény megnyitóján Kardeván Endre, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

Komoly médiaérdeklődés, ám viszonylag gyér forgalom mellett nyitott meg pénteken a III. Kézműves Magyar Ízek Vására, ahol ezúttal 125 kiskereskedő kínálja portékáját, egészen vasárnapig. Az érdeklődőket már a bejáratnál takaros bükki és tokaji sajtkorongok, kézi gyártású bonbonok fogadják – a kapuval szemben pedig jókora térkép mutatja, melyik magyarországi és határon túli régióból érkeztek a kiállítás részvevői.

Nem a tömegeké

A Millenáris Fogadó B-pavilonjában berendezett piacot Kardeván Endre adta át 'Az élelmiszer nem csak létszükséglet, de közösségi élmények alapja is: összeköt minket, alkalmat ad az együttlétre. Szerencsére egyre jellemzőbb tendencia az is, hogy megválogatjuk, mit eszünk – tudatosan keressük a minőségi és magyar árut, a laktató és egészséges élelmiszereket.'– fogalmazott Karedván, hangsúlyozva, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium elkötelezett a minőségi élelmiszergyártás mellett.Az államtitkár szerint ma már az is egyértelmű, hogy a magyar termék nem tömegcikk, hanem speciális igényeket kielégítő áru. A minőséget itthon a 'kiváló magyar élelmiszertermék'- címke, külföldön pedig az oltalom alatt álló eredetmegjelölés garantálja – emlékeztetett Kardeván Endre, aki szerint a szegedi paprika vagy a gyulai páros kolbász hírneve bizonyítja, hogy a kézműves magyar áru nemzetközi színtéren is sikeres lehet.

Vásárfia

Papp Krisztián, a Kézműves Magyar Ízek Vásárának főszervezője a program történetét elevenítette fel beszédében: mint emlékeztetett rá, 100 standdal kezdték meg a vásárt három évvel ezelőtt, s ma már 200-an jelentkeztek, hogy részt vennének a vásáron – helyhiány miatt azonban 'csak' 125 kereskedőnek jutott hely. 'Jövőre nagyobb területet keresünk a vásárnak, lehetséges, hogy szabad ég alatt rendezzük meg'– szabadkozott Papp. A vásár sikerét szerinte az is mutatja, hogy már képes fenntartani magát, a látogatók pedig teljes egészében levásárolhatják a belépőjegyet, amire az induláskor még nem volt lehetőség. Az áruk minőségére – a fogyasztóvédelem támogatása és jelenléte mellett – a kóstolás is garancia, hiszen a vevők mindenből kérhetnek egy falatot vagy kortyot, s tudni fogják, mit is vásárolnak. A magyarországi tájegységek mellett Kárpátalja, Erdély és Felvidék is képviselteti magát a vásáron, ám Papp Krisztán hangsúlyozta, hogy kizárólag magyar kézműves termékeket fogadtak el. Papp a kulináris kínálat mellett a zeneit is bemutatta – pénteken a Balkán Fanatikz, szombaton a Borravaló, vasárnap délután pedig az Alma együttes játszik a vásár nagyszínpadán, hogy a kicsik se unatkozzanak.

Inkább csak nézelődnek

Hírügynökségünk volt rá, hogyan látják a kereskedők a vásárt, mennyire térül meg számukra a részvétel. 'A többség csak nézelődik, kevesen vesznek is valamit' – mondta el egy sajtárus, hozzátéve, hogy ez számukra inkább reklám, nem ettől várnak komolyabb bevételt. A válságra panaszkodott egy pálinkakereskedő is: a forgalom érezhetően megcsappant az utóbbi időben, kevesebben engedhetik meg maguknak a minőséget. Mellettünk éppen a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) emberei ellenőriztek egy standot – beszélgetőtársunk szerint ez gyakori látvány a vásár idején, s minden apró részlet fontos lehet. 'Már azért büntetés járhat, ha valaki nem három, hanem csak két és fél nappal a vásár kezdete előtt jelentkezik be' – mesélte a nyilatkozó, hozzátéve, hogy aki eljön akár a határon túlról is, az már biztosan nem akar itt trükközni.

Bár a vásár vasárnap véget ér, az üzlet nem áll meg: a magyar piactér márkabolt formájában üzemel tovább a hétköznapokban: 65 kereskedő 800 termékét forgalmazzák nagykereskedelmi mennyiségben, de az alkalmi vásárlót is szívesen fogadják.

Koncz Tamás
OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.