Városlista
2022. november 26, szombat - Virág

Hírek

2012. Március 19. 07:03, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress

A leleményes Fico - elkerülhető lesz a szlovák-magyar konfliktus?

A leleményes Fico - elkerülhető lesz a szlovák-magyar konfliktus?

Csak az elkövetkező hónapok teszik bizonyossá, hogy Robert Fico valóban okult-e előző regnálásának kudarcaiból vagy csupán az imázsát építi.

Vélekedik a Népszabadságnak adott interjújában Grigorij Meszezsnyikov neves pozsonyi politológus, aki kívánatosnak tartaná, ha Híd-Most és az MKP vezetői végre tárgyalóasztalhoz ülnének. A leendő Fico-Orbán viszony kapcsán úgy látja: a két ország akár meg is úszhatja a konfrontációt.


'Elsősorban a Robert Fico vezette Smer-SD pártnak a vártnál jóval nagyobb arányú győzelme lepett meg. Bevették Pozsonyt is, a szlovákiai jobboldal utolsó bastyáját és a korábbi voksolásokhoz képest lényegesen megerősítették a pozíciójukat vidéken. Kellemesen meglepődtem a csaknem hatvan százalékos részvételi arányon. A bizonytalan polgárok közül sokan a választások napján döntötték el, hogy mégsem maradnak távol, amivel megerősítették a győztes és a többi parlamenti párt mandátumát.'

Ficóék váratlanul nagy sikeréről Meszezsnyikov azt mondta, ez elsősorban a jobbközép koalíciós pártok elképesztő baklövéseinek köszönhatő. 'Még arról is képtelenek voltak meggyőzni a közvéleményt, hogy másfél évnyi kormányzásuk alatt főleg a korrupció elleni küzdelemben számottevő eredményeket értek el. Kötelezővé tették a közbeszerzési pályázatok eredményeinek, továbbá minden lényeges állami és önkormányzati megrendeléseknek a nyilvánossá tételét a világhálón. Mégis a Gorilla-akták révén a korábbi évekhez fűződő korrupciógyanús ügyeik miatt veszítettek nagyon sok szavazót. A titkosszolgálati lehallgatások jegyzőkönyveiben Robert Fico neve is felbukkan, de ő ügyes taktikával nem hagyta magát belerángatni a politikai csatákba. Egyszer kijelentette, hogy az akták vele kapcsolatban valótlanságot tartalmaznak, s többször erről nem volt hajlandó nyilatkozni.

A jobboldali pártvezetők pedig úgy igyekeztek védekezni, hogy állandóan a másikra mutogattak, amivel szinte kiütötték egymást a porondról. Az egyre nagyobb megélhetési gondokkal szembesülő választópolgárok alaposan megbüntették őket. Négy évük lesz, hogy a romhalmazokon új arcokkal, karizmatikus személyekkel építkezzenek, s próbáljanak meg egymással is szót érteni. Nem lesz egyszerű.

(...) A négypárti jobbközép kormánykoalíció önmagát buktatta meg, s emiatt szinte a Smer-SD ölébe hullott a hatalom. Tény az is, hogy az ellenzékben eltöltött másfél év lehetőséget adott neki és a pártjának is az önvizsgálatra. És a másféle imázs építésére, amelyet most is folytat. A pártelnök ezalatt például igyekezett helyreállítani megromlott kapcsolatát a sajtóval. Azoknak is készségesen nyilatkozott, akiket nem is olyan régen hiénáknak és prostiknak nevezett. Mégis amondó vagyok, hogy várjunk a következtetések levonásával. Meglátjuk, miként viselkedik majd a leendő kormányfő akkor, ha az elkerülhetetlen megszorító intézkedések következtében csökken a mostani, szinte egeket verő népszerűsége.'

A kettős állampolgárság körüli kormányközi csatározásokról a szakértő úgy vélekedett: 'A pozsonyi kabinet úgy módosítja majd a szlovák jogszabályt, hogy a kettős állampolgárság elismerését a másik államban igazolt tartós lakhelyhez vagy meghatározott idejű ott-tartózkodáshoz köti. Alighanem ezt a feltételt az érintett szlovákiai magyarok nagy többsége nem teljesíti, tehát ha ez a forgatókönyv érvényesül, akkor továbbra is elveszítik a szlovák állampolgárságot, amennyiben kérik és megkapják a magyart, s ezt nyilvánosságra hozzák.'

A teljes nagyinterjú a Népszabadságban olvasható.

***

Grigorij Meszezsnyikov társalapítója a legismertebb szlovák politológusokat és szociológusokat tömörítő Közügyek Intézetének (IVO), amelynek l999 óta az elnöke. A szlovákiai társadalmi és politikai helyzetet elemző monográfiai angolul és más világnyelven, több tanulmánya pedig magyarul is megjelent.1993 óta a Szabadság Rádió külső munkatársa.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 25. 14:49, péntek | Külföld

Megháromszorozódott az Európába behozott amerikai LNG mennyisége

Az Európába irányuló amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítmányok volumene 2021-hez képest mintegy háromszorosára nőtt 2022 első hét hónapjában.

2022. November 25. 07:35, péntek | Külföld

Felmérés: a britek 60 százaléka szerint rosszul alakulnak a dolgok a kilépés óta

A csütörtökön ismertetett legfrissebb felmérés szerint a brit választók csaknem 60 százaléka tartja úgy, hogy rosszul alakulnak a dolgok a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) óta.

2022. November 25. 07:32, péntek | Külföld

Elon Musk \"amnesztiát\" hirdetett - feloldják a korábban felfüggesztett Twitter fiókokat

\"Amnesztiát\" hirdetett a Twitter tulajdonosa csütörtökön a közösségi oldal korábban felfüggesztett felhasználóira vonatkozóan.