Városlista
2023. április 1, szombat - Hugó

Hírek

2012. Március 19. 07:03, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress

A leleményes Fico - elkerülhető lesz a szlovák-magyar konfliktus?

A leleményes Fico - elkerülhető lesz a szlovák-magyar konfliktus?

Csak az elkövetkező hónapok teszik bizonyossá, hogy Robert Fico valóban okult-e előző regnálásának kudarcaiból vagy csupán az imázsát építi.

Vélekedik a Népszabadságnak adott interjújában Grigorij Meszezsnyikov neves pozsonyi politológus, aki kívánatosnak tartaná, ha Híd-Most és az MKP vezetői végre tárgyalóasztalhoz ülnének. A leendő Fico-Orbán viszony kapcsán úgy látja: a két ország akár meg is úszhatja a konfrontációt.


'Elsősorban a Robert Fico vezette Smer-SD pártnak a vártnál jóval nagyobb arányú győzelme lepett meg. Bevették Pozsonyt is, a szlovákiai jobboldal utolsó bastyáját és a korábbi voksolásokhoz képest lényegesen megerősítették a pozíciójukat vidéken. Kellemesen meglepődtem a csaknem hatvan százalékos részvételi arányon. A bizonytalan polgárok közül sokan a választások napján döntötték el, hogy mégsem maradnak távol, amivel megerősítették a győztes és a többi parlamenti párt mandátumát.'

Ficóék váratlanul nagy sikeréről Meszezsnyikov azt mondta, ez elsősorban a jobbközép koalíciós pártok elképesztő baklövéseinek köszönhatő. 'Még arról is képtelenek voltak meggyőzni a közvéleményt, hogy másfél évnyi kormányzásuk alatt főleg a korrupció elleni küzdelemben számottevő eredményeket értek el. Kötelezővé tették a közbeszerzési pályázatok eredményeinek, továbbá minden lényeges állami és önkormányzati megrendeléseknek a nyilvánossá tételét a világhálón. Mégis a Gorilla-akták révén a korábbi évekhez fűződő korrupciógyanús ügyeik miatt veszítettek nagyon sok szavazót. A titkosszolgálati lehallgatások jegyzőkönyveiben Robert Fico neve is felbukkan, de ő ügyes taktikával nem hagyta magát belerángatni a politikai csatákba. Egyszer kijelentette, hogy az akták vele kapcsolatban valótlanságot tartalmaznak, s többször erről nem volt hajlandó nyilatkozni.

A jobboldali pártvezetők pedig úgy igyekeztek védekezni, hogy állandóan a másikra mutogattak, amivel szinte kiütötték egymást a porondról. Az egyre nagyobb megélhetési gondokkal szembesülő választópolgárok alaposan megbüntették őket. Négy évük lesz, hogy a romhalmazokon új arcokkal, karizmatikus személyekkel építkezzenek, s próbáljanak meg egymással is szót érteni. Nem lesz egyszerű.

(...) A négypárti jobbközép kormánykoalíció önmagát buktatta meg, s emiatt szinte a Smer-SD ölébe hullott a hatalom. Tény az is, hogy az ellenzékben eltöltött másfél év lehetőséget adott neki és a pártjának is az önvizsgálatra. És a másféle imázs építésére, amelyet most is folytat. A pártelnök ezalatt például igyekezett helyreállítani megromlott kapcsolatát a sajtóval. Azoknak is készségesen nyilatkozott, akiket nem is olyan régen hiénáknak és prostiknak nevezett. Mégis amondó vagyok, hogy várjunk a következtetések levonásával. Meglátjuk, miként viselkedik majd a leendő kormányfő akkor, ha az elkerülhetetlen megszorító intézkedések következtében csökken a mostani, szinte egeket verő népszerűsége.'

A kettős állampolgárság körüli kormányközi csatározásokról a szakértő úgy vélekedett: 'A pozsonyi kabinet úgy módosítja majd a szlovák jogszabályt, hogy a kettős állampolgárság elismerését a másik államban igazolt tartós lakhelyhez vagy meghatározott idejű ott-tartózkodáshoz köti. Alighanem ezt a feltételt az érintett szlovákiai magyarok nagy többsége nem teljesíti, tehát ha ez a forgatókönyv érvényesül, akkor továbbra is elveszítik a szlovák állampolgárságot, amennyiben kérik és megkapják a magyart, s ezt nyilvánosságra hozzák.'

A teljes nagyinterjú a Népszabadságban olvasható.

***

Grigorij Meszezsnyikov társalapítója a legismertebb szlovák politológusokat és szociológusokat tömörítő Közügyek Intézetének (IVO), amelynek l999 óta az elnöke. A szlovákiai társadalmi és politikai helyzetet elemző monográfiai angolul és más világnyelven, több tanulmánya pedig magyarul is megjelent.1993 óta a Szabadság Rádió külső munkatársa.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Április 01. 08:18, szombat | Külföld

Ukrajnai háború - Olaf Scholz: több évig tarthat még a háború

Több évig tarthat még Oroszország Ukrajna elleni háborúja Olaf Scholz német kancellár szerint.

2023. Március 31. 07:51, péntek | Külföld

Vádat emeltek Donald Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump ellen hallgatási pénz fizetésének ügyében helyi idő szerint csütörtökön New Yorban - erősítette meg a volt elnök ügyvédje.

2023. Március 30. 07:10, csütörtök | Külföld

Donald Trump magasan vezet a lehetséges republikánus elnökjelöltek versenyében

Erősödött Donald Trump támogatottsága a republikánus párti szavazók körében legnagyobb vetélytársa, Ron DeSantis floridai kormányzó előtt, a demokrata szavazók megosztottak Joe Biden újraindulását tekintve.

2023. Március 29. 13:11, szerda | Külföld

A finn házelnök köszönetet mondott országa NATO-csatlakozásának támogatásáért

Matti Vanhanen finn házelnök levélben mondott köszönetet Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, amiért a magyar parlament támogatta országa NATO-csatlakozási kérelmét.