Városlista
2021. május 16, vasárnap - Botond, Mózes

Hírek

2011. Július 19. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

A lábszagot használják fegyverként a malária ellen

A lábszagot használják fegyverként a malária ellen

A malária elsősorban Afrikában okoz hatalmas problémát - a szegényebb országokban minden évben szúnyoghálókkal és szúnyogriasztó szerekkel próbálják megakadályozni, hogy a kór áldozatokat szedjen.

Úgy tűnik azonban, hogy a fegyverarzenál hamarosan újabb elemmel bővül: a tudósok ugyanis felfedezték, hogy a rovarokat különösen erősen vonzza az emberi láb szaga.

Egy holland tudós fedezte fel azt, a szúnyogok kifejezetten kedvelik a lábszagot: kísérletei során bezárták őt egy sötét szobába, amely tele volt szúnyogokkal, és egy meghatározott idő után megfigyelték, hogy mely testrészein található a legtöbb csípés - írja az Associated Press.

Az eredményeket egy alapítvány által finanszírozott új projekt használta fel, amely során a tudósok hét kémiai anyag keverékével állították elő az emberi láb jellegzetes szagát. Ezt az illatanyagot végül arra használták, hogy a rovarokat csapdába csalják, ahol egy erős méreg elpusztította őket.

A kutatók szerint a kifejlesztett illat négyszer annyira vonzza a szúnyogokat, mint egy ember. Az eredmények emellett azt is kimutatták, hogy a csapdában lévő méreg szinte minden rovart elpusztít - a tudósok szerint így a projekt keretein belül létrehozott eszköz lehet a megoldás a malária terjedésének megfékezésére.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 16. 08:57, vasárnap | Belföld

Szlovák férfitől szerezte be a drogot a magyar díler - VIDEÓ

Összesen közel 270 USA dollárt, több mint 30 000 eurót és mintegy 27 millió forintot foglalt le tőlük a KR NNI.

2021. Május 16. 07:00, vasárnap | Belföld

Emmi: semmilyen kórházat nem akarunk bezárni!

Újabb szándékos rágalmazásnak és félremagyarázásnak tartja a baloldal részéről az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt az információt, amely szerint kórházbezárásokra készülnének.

2021. Május 16. 06:00, vasárnap | Belföld

Szlávik: kedvező a 16-18 évesek oltási hajlandósága

Kedvező, hogy sok 16-18 éves fiatal is hajlandó beoltatni magát a koronavírus ellen, hiszen ezzel ők is részei lesznek az össznépi védettségnek

2021. Május 15. 14:16, szombat | Belföld

Lendületet adhat a kereskedelemnek a pünkösd

A hosszú hétvégék, ünnepek előtt általában megélénkül a forgalom az üzletekben, de az idei pünkösdi forgalmat főként az erősítheti, hogy április 7 óta lépcsőzetesen enyhülnek a járvány miatti védelmi intézkedések