Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Szeptember 26. 07:21, hétfő | Életmód
Forrás: OrientPress

A krónikus betegségek csődbe viszik az egészségügyet

A krónikus betegségek csődbe viszik az egészségügyet

Rák, diabétesz, mentális betegségek, szívproblémák és légúti megbetegedések - öt krónikus betegség, amely a Gazdasági Világfórum tanulmánya szerint a következő húsz évben 47 trillió dollárt fog felemészteni.

Az öt krónikus, vagy más megfogalmazásban nem fertőző betegség több mint 36 millió embert öl meg évente, és további több tízmillióan fognak áldozatául esni a jövőben. Ez a globális éves GDP négy százalékát fogja kitenni a következő két évtizedben - olvasható a Világgazdasági Fórum jelentésében.

Ez nem egészségügyi, hanem gazdasági kérdés, és a társadalom minden részét érinti - hívta fel a figyelmet a probléma súlyosságára Eva Jane-Llopis, aki a szervezeten belül a krónikus betegségekkel foglalkozik.

A kutatást vasárnap tették közzé, az ENSZ kétnapos tanácskozása előtt, amelyen a nem fertőző betegségek hatása és kezelése volt a téma. A világszervezet célja egy globális akcióterv kidolgozása, hogy csökkentsék ezen 'költséges betegségek' hatásait.

Bár sokan úgy hiszik, hogy ezek a betegségek főleg a gazdag országokra jellemzőek a zsíros és cukros ételek, valamint az alkohol túlzott fogyasztása, a mozgásszegény életmód és a dohányzás miatt, a szegényebb nemzetek is mélyen érintettek: a nem fertőző betegségek okozta halálozások 80 százaléka az alacsony vagy közepes jövedelmű országokban fordul elő - tájékoztatott az Inforádió.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.