Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Szeptember 17. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A következő trükkökkel javíthatja memóriáját

A következő trükkökkel javíthatja memóriáját

A memória tökéletes megőrzésének nincs módja, ugyanis minden egyes évtizeddel 5 százalékkal csökken a hippokampusz területe - az agy azon régiója, amely a memóriáért felelős. Emellett az öregedéssel csökken az acetilkolin nevű neurotranszmitter termelődése, amely létfontosságú a tanuláshoz és a memória épen tartásához - írja a Fox News.

Ezek alapján a szakemberek úgy vélik, hogy az ember tanulási képessége fiatal felnőttkorában tetőzik, éri el csúcspontját, majd onnan már csak rosszabbodik. Az elmúlt évtizedben azonban a kutatók felfedezték, hogy a felnőttek agya is képes a fejlődésre, úgy hogy létrehoz memóriaépítő neurális hálózatokat. Ez megnyugtató hír és azt jelenti, hogy némi erőfeszítéssel bárki képes emlékezőképességét fejleszteni.

A keresztrejtvények például remekül fejlesztik a memóriát, növelik a koncentrációs képességet. Emellett a megfelelő ételek fogyasztása, amelyek tele vannak antioxidánsokkal - zöldségek, gyümölcsök - megvédik az agyat a káros szabad gyökök kialakulásától, szintén segítenek a memória frissen tartásában. Hasonlóan a mediterrán diétához, ez gazdag halakban és magvakban, viszont alacsony húsokban. Hogyha húsfogyasztását lecsökkenti heti egy alkalomra, az fizikai és szellemi képességét is felgyorsítja.

Emellett a megfelelő mennyiségű alvás az egyik kulcsa a szellemi hanyatlás megelőzésének, valamint bizonyos mértékű mozgás is segíthet az 'ép testben, ép lélek' elérésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.