Városlista
2022. január 19, szerda - Sára

Hírek

2011. December 16. 07:27, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

A kormány megtalálta a hiányzó 320 milliárdot

A kormány megtalálta a hiányzó 320 milliárdot

A költségvetés újraszámolása és a növekedési kilátások módosítása három fontos lépés megtételére kényszerítette a kormányt.

Az új alaptörvény elfogadásával elkezdődött az ország újjáépítése. A sarkalatos törvények megalkotása megtörtént, hamarosan elfogadhatja őket a Tisztelt Ház – fogalmazott Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtökön Matolcsy Györggyel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Az unió jegybankokra vonatkozó szabályozása ezeken belül kiemelt szerepet tölt be, a magyar szabályozás sem kíván ettől eltérni. Az eurózóna gazdaságai kiegyensúlyozatlanná váltak, az államok eladósodtak, a folyamatot pedig valamilyen módon meg kell állítani. A kilábaláshoz a pénzügyi eszközök mellett szükség van arra, hogy a kormányok képesek legyenek serkenteni a növekedést – tette hozzá.

A kormány pótlólagos kiigazításokat kíván tenni a megváltozott helyzet közepette, szögezte le a kormányszóvivő.

Csökken az adósság, ha megindul a növekedés

Nagyjából szeptembertől kezdve új felhő jelent meg az unió égboltján – vette át a szót Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott, Magyarországot igen sérülékennyé tette a pénzügyi kitettség, a magas eladósodottság. Foglalkoztatásbővítés, növekedés, versenyképes gazdaság, ezen gondolatok mentén cselekszik a kormány tavaly tavasz óta.

Szerdán a kormány döntött azokról az intézkedésekről, melyek segítségével tartható a 2,5 százalékos államháztartási hiány – közölte a miniszter. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha megindul a növekedés, csökken majd az államadósság is. Az állam 1 százalékos növekedéssel számolt korábban, a Bundesbank mindeközben 0,6 százalékot jósol saját gazdasága számára. Még Ázsia is lelassult, vele együtt pedig az egész világ, tette hozzá.

Három intézkedés

A költségvetést közel 300 forintos euróárfolyamon számolja újra a kormány, emelte ki a tárcavezető. Az 1,5 százalékos korábbi kalkuláció helyett 0,5 százalékkal számol a kormány, mondta. „A két dolog együttes hatása nagyjából 320 milliárd forintot tesz ki. 220 milliárd forintot az Országvédelmi Alapban találtunk meg, a maradék 120 milliárdot három intézkedésből fedezünk majd.”

Először is végrehajtunk egy 52 milliárdos költségvetési tartalékolást, ez több minisztériumot érint majd. 48 milliárdot hoz 2012-ben, hogy a kötelező magán-nyugdíjpénztári pillérben maradók 3 százaléka ezután a közös büdzsébe utalja majd befizetéseit. Harmadik lépésként pedig emeljük a dohánytermékek jövedéki adóját húszmilliárd forinttal – fogalmazott Matolcsy György. Kérdésre válaszolva kifejtette: a dohánytermékek jövedéki adójáról már korábban döntés született, ezt a folyamatot gyorsítják most fel.

Azt a 30-35 százalékos részt, melyet a kormány levett a bajba jutott devizahiteles családok nyakából, valamilyen módon elő kellett teremteni, magyarázta a miniszter. Ezekkel az intézkedésekkel biztosan hozható a jövő évi 2,5 százalékos hiány, szögezte le.

A nemzetgazdasági miniszter „szép hírlapi kacsának” nevezte az egyik vezető magyar napilap azon értesülését, mely szerint a kormány külön pénzügyminisztériumot hoz létre.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 19. 13:01, szerda | Belföld

Elfogták azt a férfit Vasban, aki rálőtt egy határőrre

Szerda hajnalban elfogták azt a moldovai embercsempészt, aki a feltételezések szerint kedden hivatalos személy elleni erőszakot követett el a Szentpéterfa-Eberau határátkelőnél egy osztrák katonával szemben

2022. Január 19. 12:08, szerda | Belföld

Ismét megjelent a madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nébih laboratóriuma

2022. Január 19. 10:06, szerda | Belföld

Kölyökkutyákat foglalt le a NAV az M7-esen

Hamis papírokkal utaztatott, chip nélküli kölyökkutyákat foglaltak le az M7-es autópálya Fejér megyei szakaszán egy román jármű ellenőrzésekor - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerda reggel az MTI-t.

2022. Január 19. 09:05, szerda | Belföld

A fertőzöttek száma 334 millió, a halálos áldozatoké 5,554 millió a világon

A világon 334 005 009 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 554 646 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli adatai alapján.